I sivbåt over Atlanterhavet

Etter 57 døgn i sjøen kunne Thor Heyerdahl og sivbåten Ra II den 12 juli 1970 legge til kai i Bridgetown på Barbados.

Ra II
Foto: NOVOSTI / SCANPIX

Ekspedisjonen hadde da tilbakelagt 6.100 kilometer, og Heyerdahl hadde bevist at primitive farkoster kunne krysse verdenshavene og at kontakt mellom oldtidens sivilisasjoner var en mulighet.

Video Intv. med Thor Heyerdahl

Intervju med Thor Heyerdahl etter hans vellykkede Ra II-ekspedisjon. Foto: Scanpix

Sjødyktig

Året i forveien hadde hans første Ra-ekspedisjon nesten kommet i havn da en konstruksjonsfeil gjorde at båten gikk i oppløsning og ferden måtte avbrytes. Papyrusen båten var laget av, viste seg derimot å tåle sjøen godt, og Heyerdahl bestemte seg for å gjøre et nytt forsøk.

Andre forsøk

Med hjelp av Aymara-indianere fra Bolivia fikk Heyerdahl bygget en ny båt. Ra II ble bygget etter modell av gamle egyptiske farkoster, ble 12 meter lang og seilte under FN-flagg. 17. mai 1970 la ekspedisjonen ut fra Safi på kysten av Marokko for å drive over Atlanterhavet.

Thor Heyerdahl

Etter sine turer på verdenshavene med Ra og Kon-Tiki, fattet Thor Heyerdahl interesse for miljøvern. På turene sine fant han forurensing langt, langt fra nærmeste havn. Foto: NRK

Forurensning

Selv om man etter hvert fikk problemer med å styre den tunge, vasstrukne sivbåten, gikk selve overfarten bra. Det mest oppsiktsvekkende ved ferden var oppdagelsen av den store forurensningen i Atlanterhavet. - Havet var så grisete av olje at det var ubehagelig å vaske seg, sa Heyerdahl etter ferden. Funnene vakte stor oppmerksomhet og førte til at det ble satt i gang tiltak for å begrense utslipp av blant annet spillolje til havs.

Til Oslo

Ra II fraktes til Oslo
Foto: Scanpix / SCANPIX

Video: Ra II til Oslo

Thor Heyerdahls sivbåt fraktes til Oslo havn.(Hentet fra kavalkade-programmet "Året 1970 - Hjemme").

RA II ble senere fraktet til Norge og står nå i et eget hus ved siden av Kon Tiki-museet på Bygdøy i Oslo. Thor Heyerdahl skrev også bok om Ra-ekspedisjonene, og filmen om ekspedisjonen ble nominert til Oscar for beste dokumentarfilm i 1972.