Konsert om skjønnheten og udyret

-Selvfølgelig, musikk handler ikke om noe, men spesielt når jeg komponerer for orkester, så synes jeg selv at jeg forteller en historie.

Komponisten Poul Ruders

- Å underholde, forstyrre og berike. De tre parametrene prøver jeg alltid å få med i min musikk, sier den danske komponisten Poul Ruders.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Og denne helt nye klaverkonserten handler, blant annet, om et lite barn, som sitter alene og spiller piano. Men plutselig, og uten forvarsel, hiver orkesteret seg over det, og skremmer det slik at man kan lure på om det noen gang kommer til å spille igjen.

Orkesteret på lur, som ulver..

Komponisten Poul Ruders og dirigenten Thomas Søndergård

Komponisten Poul Ruders og dirigenten Thomas Søndergård diskuterer partituret

Foto: Bodil Maroni Jensen

-Det er skjønnheten og udyret som kjemper. Og her i 2. satsen er orkesteret udyret, og klaveret er skjønnheten.

Sier komponisten Poul Ruders. En av Danmarks mest fremførte samtidskomponister.

Bestillingsverk

Poul Ruders Klaverkonsert nr. 2 ble bestilt av Kringkastingsorkesteret i samarbeid med det amerikanske plateselskapet Bridge Records. Men også pianisten Jerome Lowenthal har bidradd. Han har vært læreren til solisten Vassily Primakov, ved Juilliard School i New York, og Lowenthal ønsket her å gi sin klassisk skolerte pianist-student en utfordring med samtidsmusikk.

Klassisk solist

Pianisten Vassily Primakov

Solisten, den russiske pianisten Vassily Primakov

Foto: Bodil Maroni Jensen

Vassily Primakovs merittliste omfatter de store klassiske komponistene som Beethoven, Mozart, Schumann, Schubert, Dvorak, Chopin,Tsjajkovskij, Brahms... Poul Ruders klaverkonsert er noe helt annet:

-Den er svært annerledes enn alt annet jeg har spilt i mitt liv. Pianistisk måtte jeg oppdage en helt ny verden. Jeg trengte å bli vant til den, til teknikken, aspektet av farger, og måten han bruker klaveret på.

Symfoniske dramatiker

Det siste ti-året har Poul Ruders særlig gjort seg bemerket som operakomponist. Han har skrevet tre helaftens operaer for Det Kongelige Teater i København: Tjenerindens Fortælling, Kafka-prosessen og Dancer in the dark. Han har også en lang verkliste med mange slags instrumental- og vokalmusikk.

-Men hvert stykke er en utfordring. Selv når man er så erfaren og gammel i faget, som meg. Og jo eldre jeg blir, jo mer musikk jeg skriver, jo større respekt - jeg hadde nær sagt angst - for musikkhistorien, får jeg. Fordi jeg jo vet at jeg står på skuldrene til kjemper. Som jeg pleier å si: slaget er tapt på forhånd, men jeg blir ved allikevel..

Musikk er generøs

Komponisten Poul Ruders

Man er aldri bedre enn sitt siste stykke, sier Poul Ruders

Foto: Bodil Maroni Jensen

Poul Ruders er kjent for å bevege seg fritt mellom forskjellige stilarter. Og friere nå, enn da han begynte, på midten av 1960-tallet.

-Idag er jeg blitt langt mer tolerant. Man finner hurtig ut, når man blir eldre, at musikk er generøs. Det er ingen lov som sier at man skal komponere på den og den måte. Det eneste mål jeg setter meg, også hos andre, er integritet og profesjonalisme. Jeg er likeglad med genre og stil, hvis jeg kan fornemme ekthet og at komponisten har et ganske bestemt språk, og brenner for det. Det nok for meg.

Sårbart og enkelt

Dirigenten Thomas Søndergård

Dirigenten Thomas Søndergård

Foto: Bodil Maroni Jensen

Kringkastingsorkesterets sjefsdirigent, Thomas Søndergård, dirigerte urfremføringen av Poul Ruders 2. Klaverkonsert. Også han er svært beveget av 2. satsen i denne konserten, av det lille barnet som sitter og øver, med orkesteret lurende i kulissene:

-Og plutselig kommer denne vanvittige angst, best som man sitter og forestiller seg noe utrolig bart og sårbart og følsomt, så velter denne voldsomhet inn over en. Jeg tenkte da jeg først leste dette; det er kanskje slik livet kommer til å se ut for deg, kjære barn, på et tidspunkt. Men heldigvis er det lys for enden av tunnelen. Konserten har masser av humor og flow og glede. Men det er spesielt at Ruders tør å være så enkel, og så plutselig bryte ut i noe hvor vi merker at livets alvor vil velte inn over deg.

Komponistens mantra

Komponisten Poul Ruders

-Jeg synes jeg har funnet motet til å skrive presis som jeg har lyst til, sier Poul Ruders.

Foto: Bodil Maroni Jensen

-Publikum skal aldri kjede seg. De skal også forstyrres litt, så det gjør litt ondt, ellers er det jo pop, og de skal også ha en åndelig og musikalsk berikelse. De tre ting forsøker jeg å oppnå, i min musikk.

Poul Ruders nye klaverkonsert, i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 3. november, kl. 21.03 - 22.00.

Vassily Primakov, klaver, Kringkastingorkesteret, og dirigenten Thomas Søndergård.

Musikk i brennpunktet onsdag 10. november: Om Poul Ruders nye opera, Dancer in the dark.