NRK Meny
Normal

Politikk på plate

Politiske meninger har ofte vært uttrykt på plate; musikalsk eller bare verbalt. Dette er like gammelt som grammofonplaten selv.

 Program-medarbeider i NRK Svanhild Mundheim
Foto: NTB / Scanpix

Vi har kommet fram til tiende episode av serien Grammofonplatens århundre, og denne gang handler det om alliansen mellom politikk og underholdning. Politiske meninger har ofte vært uttrykt på plate; musikalsk eller bare verbalt. Dette er like gammelt som grammofonplaten selv: Thomas Alva Edison gav ut politiske taler på plate allerede i 1880-åra. Hør for eksempel den kjente engelske statsmannen William Gladstone tale i 1888! Eller hva med Winston Churchills bevingede ord ved verdenskrigens slutt i 1918: "We have won the great war - let us win the great peace."
Politikere har til alle tider tatt i bruk rådende teknologi til å spre sitt budskap, og i 1975, da dette programmet ble sendt; var det grammofonplaten som rådet grunnen. 1960- og 1970-åra var preget av den kalde krigen, og en kuriositet fra den tiden, er små plater med vestlig propaganda som ble sluppet i land bak det såkalte jernteppet; platene kunne spilles av ved å dreie dem rundt for hånd!
Også mange profesjonelle artister formidlet politisk budskap i denne perioden, og i dette programmet kan vi blant flere andre presentere Joan Baez, Miriam Makeba og vår hjemlige Hans Rotmo.

Hør programmet mandag 7. mai kl.14.00 og torsdag 10. mai kl. 21.00

 

Metodistene på Sørlandet

I vår serie om trossamfunn på Sørlandet, besøker programleder Johan Christian Sandvand metodistene. Han intervjuer pastor Yngvar Sell om hva metodistene tror på, og hvordan deres kirkesamfunn fungerer.

John Wesley regnes som Metodistkirkens grunnlegger. Han var en engelsk prest som på 1700-tallet ville reformere Church of England, men endte opp som leder for et nytt kirkesamfunn. Ordet metodist skriver seg fra John Wesley og de andre medlemmene i studiegruppen "The Holy Group" og "the methodists" / metodistene, var et navn utenforstående gav dem som betegnelse på deres metodiske tilnærming til bibelstudier. Han prøvde seg også som misjonær blant nybyggere og indianere i Georgia, USA, men etter en uheldig kvinnehistorie, måtte han flykte tilbake til England.
I løpet av 1730-40-åra virket Wesley som predikant og sto etterhvert i spissen for en betydelig vekkelse - ikke spesielt godt likt av den anglikanske kirke. I 1743 publiserte John Wesley et skrift om regler for metodistmenigheter, og i 1784 begynte han å ordinere prester. Dette regnes som starten for dagens Metodistkirke - som i dag har rundt 15 millioner medlemmer verden over.
Metodistene legger på demokrati, og styrer kirken ved konferanser. Kvartalskonferansen er den enkelte menighets beslutningsorgan, mens høyeste organ for kirkesamfunnet er Generalkonferansen, og favner internasjonalt.
Ingrid Bjerkås regnes ofte for å være Norges første kvinnelige prest; ordinert i 1961. Men - metodistene kan skilte med Agnes Nilsen som ble ordinert 7 år tidligere, i 1954....

Du kan høre programmet mandag 7. mai kl. 06.00 og torsdag 10. mai kl. 15.00