NRK Meny
Normal

Platehilsen hver uke i 50 år

Ønskekonserten har kanskje noen av NRK mest trofaste lyttere og seere. Aase Groth i Oslo har sendt inn platehilsen til Ønskekonserten hver eneste uke i femti år. Ønskekonserten lever i beste velgående med rundt 500 000 lyttere hver uke og 2007 var et Halvdan Sivertsen-år.

Aase Groth og Ønskekonsertens Helge Raftevold

Hver uke i 50 år har Aase Groth sendt inn platehilsen til Ønskekonserten. Her sammen med Ønskekonsertens Helge Raftevold.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Med fartstid helt siden 28. januar 1950 er Ønskekonserten en radioklassiker i fremste klasse. Oppslutningen er stadig formidabel og rundt 500 000 har som vane å sette seg ned og på og høre det populære programmet på søndagsettermiddagene i NRK P1. Og lytterne fortsetter å sende inn platehilsner.

Hver uke i 50 år

- En av våre mest trofaste lyttere, Aase Groth, har hver eneste uke i hele 50 år sendt inn platehilsen til oss. Det er jo bare helt fantastisk, sier Helge Raftevold i Ønskekonserten.

Haugen med innsendte ønsker er det programleder Helge Raftevold som sorterer. Han legger til at det er programlederne som til slutt velger hvilke plater som faktisk blir med hver enkelt uke.

- Vi legger stor vekt på variasjon og mangfold når vi velger ut hvilke plater og hilsner som skal få være med. Slik at de samme platene ikke bare blir spilt igjen og igjen. Slik sett var det hele 187 artister og grupper som ble spilt bare en gang i Ønskekonserten i fjor. I tillegg kommer alle de som ble spilt flere ganger, påpeker han.

Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsen-år De gamle er eldst! Halvdan Sivertsen var både mest spilte artist og hadde den mest spilte melodien i Ønskekonserten i 2007.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

De gode, gamle var mest populære i Ønskekonserten i 2007. Halvdan Sivertsen, Sissel Kyrkjebø, Beatles og Jan Werner var de mest spilte artistene og Førr ei dame, Gabriellas sång, Lift me og Tir n’a noir var de mest spilte melodiene.

Hele 13 ganger ble Halvdan Siversten spilt i Ønskekonserten i 2007 og Førr ei dame ble spilt fem ganger.

Halvparten norske

Til sammen ble det plass til 507 plater med tilhørende hilsner i Ønskekonserten i 2007. Norske melodier framført på morsmålet er mest populære.

Over 50 prosent av platene var norske, mens en knapp tredjedel var engelskspråkelige. Ved siden av norsk og engelsk var svenske plater de mest spilte, men det var også plass til plater hvor det ble sunget både på italiensk, spansk, dansk, russisk, irsk, fransk og latin.

Halvdan Sivertsen var hele 13 ganger å høre i Ønskekonserten i 2007. Sissel Kyrkjebø åtte ganger, mens The Beatles og Jan Werner var sju ganger å høre.

Førr ei dame, Gabriellas sång, Lift me og Tir n’a noir

Halvdan Sivertsen hadde også den mest populære enkeltplata med Førr ei dame. Den førsteplassen må han imidlertid dele med Gabriellas sång framført av Helen Sjöholm, Lift me med Madrugada og Ane Brun ogTir n’a noir med Vamp og Rita Eriksen. Alle disse ble spilt fem ganger.

Platene i Ønskekonserten 2007 fordelt på sjanger
Foto: NRK
Platene i Ønskekonserten i 2007 fordelt på språk
Foto: NRK