NRK Meny
Normal

Planteprofessor'n

Ove Arbo Høeg var professor i botanikk og var kjent som en seriøs forsker som også kunne formidle vitenskap på en populær måte.En lett og ujålete stil gjorde ham til en populær bidragsyter i NRK Radio.

Mange vil huske Ove Arbo Høeg fra Søndagsposten der han kommenterte kjerringråd sammen med Arnold Nordal, professor i farmakognosi. De siste tretti yrkesaktive åra var han sterkt engasjert i folkeminne knyttet til planter.

Over mange år hadde han systematisk kontakt med folk over hele Norge som kunne fortelle om plantekunnskap som var overlevert gjennom flere slektsledd. Han har skrevet flere bøker basert på denne forskningen, med boka "Planter og tradisjon" fra 1974 som hovedverk.

Men det som særlig gav Ove Arbo Høeg internasjonal oppmerksomhet, var hans forskning på fossile planter; et grenseområde mellom botanikk og geologi. Dette arbeidet førte ham bl.a. til India, der han var direktør for B. Sahni Institute of Paleobotany i Lucknow i årene 1951-53, etter oppdrag fra UNESCO.

Fra Lucknow foretok han i 1953 en forskningsekspedisjon til Himalaya, der formålet var å lete etter fossile planter i Spitidalen.

Vel hjemme i Norge, skrev han foredrag fra ekspedisjonen for NRK. Foredragene ble til to radioprogram der han selv leser.

Det første foredraget har tittel "På jakt etter plantefossiler i Himalaya" og sendes første gang mandag 3. desember 2007 kl. 06.00, med første reprise torsdag kl. 15.00.