NRK Meny
Normal

- Jeg krever engasjement

Det var lite i Paul Currans oppvekst som tilsa en internasjonal karriere som operaregissør. Men nå er han på plass som ny operasjef i Bjørvika.

Paul Curran
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I februar legger den nye operasjefen i Bjørvika fram repertoaret for sin første sesong - mandag 12. januar var Paul Curran gjest hos Anne Lindmo i Store Studio.

- Jeg begynner å føle Oslo litt som hjemme nå, sier han.

VIDEO: Paul Curran i Store Studio

Mye motstand

Han vokste opp i fattigdom i Glasgow, og det var lite i oppveksten som tilsa en internasjonal karriere som danser og operaregissør.

- Det var bare motstand mot klassisk musikk og dans hjemme. Det ble ansett som snobbete, og man skulle ikke være merkverdig og holde på med ting utenfor sin egen klasse. Men jeg var egenrådig, og kunne ikke begripe hvorfor andre skulle bestemme hvordan jeg skulle leve mitt liv.

Så Curran tok klarinett-timer, og spilte i symfoniorkester som guttunge. Det var ikke bare enkelt i et hardt oppvekstmiljø.

- Tre ganger ble jeg stoppet og fratatt klarinetten av gutter jeg møtte på vei hjem fra øvelser, men den siste gangen slo jeg tilbake, og deretter fikk jeg gå i fred, minnes Curran.

Viktige lærere

Det var lærere i barneskolen som åpnet døren til kunsten for unge Paul.

- De tok oss med på teater, og introduserte Ibsen og Shakespeare som en naturlig ting, ikke noe vanskelig man skulle være nødt til å forstå. Liker du det, eller liker du det ikke? Det ble en ny og viktig verden for meg, sier han.

16 år gammel stakk han hjemmfra til London for å lære å danse. Og etter noen år som danser la han opp på grunn av skader. Da begynte han å regissere opera i stedet.

- For meg er det fantastiske med opera at det handler om livets ytterpunkter, som kjærlighet, hat, død og ekstreme øyeblikk. Også er det de sterke scenebildene og den flotte musikken som skaper følelser, og gir meg en energistrøm, sier han. Og mener film benytter seg av de samme virkemidlene - bare lukk øynene og lytt etter hvor mye musikk du faktisk hører, sier han.

Krever engasjement

Har dine egne harde erfaringer preget hvordan du er som sjef?

Ja, det har det nok. Det jeg forventer som sjef er at folkene rundt meg bidrar med like mye engasjement og vilje til å skape noe som meg selv. Og det kan nok være litt mye for enkelte noen ganger, sier han.

Les også:

- I hjertet er jeg romantiker

Hør: Curran fortelle om operaens profil