NRK Meny
Normal

Partisaner fra Kiberg

Hør om Partisanene fra Kiberg som kjempet mot nazistene under Andre Verdenskrig. De kjempet på Sovjetisk side.

Tyskere i Kiberg 1943.
Foto: Fasshauer / Bundesarchiv

På den ene siden av Varangerfjorden ligger Kiberg. Fjellene på den andre siden er Russland. Et par timer med sjark . Lenger har det aldri vært til den russiske folkekulturen, handel og kontakter gjennom minst tre hundre år. På 1800-tallet bodde det flere hundre russere i Kiberg. Pomorene kalte stedet lille Birka.

Partisanmuseet

Partisanmuseet i Kiberg

Partisanmuseet i Kiberg

Foto: Varanger Museum

Nå er det bygget idrettsplass over den gamle, russiske kirkegården og Partisanmuseum i det nedlagte skoleinternatet. Jakob Mikkelsen bor i Kramvik, og fikk høre alle historiene om Partisanene som liten gutt i etterkrigsårene .Om hvordan faren hans gjemte fem nordmenn og en russisk offiser i tre dager under gulvplankene i gangen, om læreren på skolen som fortalte om sovjetiske fangeleire og mest om hvordan hele bygda følte seg stemplet og uverdig behandlet etter krigen.

I sovjetisk fangenskap

Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Hal

Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Halvari, Ingvald Mikkelsen. Foto utlånt av Jacob Mikkelsen.

Mikkelsen har også tatt vare på noen gamle, russiske melodier som han spiller på trekkspillet sitt. I tillegg møter du en ung forsker, Ane Dalen Ringheim, som har forsket på nordmenn i sovjetisk fangenskap.

Få med deg spennende historier i Museum, NRK P2, lørdag 30/6 kl. 16.03 og søndag 1/7 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen. Dette programmet ble sendt første gang i 2004.