NRK Meny
Normal

Musikfabrik og Harry Partch

Under årets Ultima var et av høydepunktene besøk av tyske Musikfabrik, med sine besyndelige instrumenter kopiert fra de som den originale amerikanske komponisten Harry Partch laget gjennom flere årtier.

Boo
Foto: Håkon Heggstad / NRK

Musikfabrik holder til i Köln og spiller til daglig ny musikk på "vanlige" instrumenter. Men de siste årene har de holdt på med et helt spesielt prosjekt, med å lage nye instrumenter modellert på de besynderlige skapningene til amerikanske Harry Parch. I tillegg til materialer (som røykkamerflasker og lyspærer) og uvanlige spilleteknikker er de også stemt i "rare" skalaer med oktaven inndelt i 29 og 43 toner.

Adapted Guitar
Foto: Håkon Heggstad / NRK

Dessuten har de nå utvidet prosjektet til å bestille nye musikkstykker (av levende komponister) for disse spesielle instrumentene. "Pitch 43_tuning the cosmos" heter prosjektet, og Helge Sten, aka. Deathprod, er eneste norske som har blitt invitert med - hittil.

Fra Korpus av Simon Steen-Andersen
Foto: Håkon Heggstad / NRK

I Spillerom to søndager rad i P2 får du høre hele konserten. Søndag 20/9 kl. 14.00 et innslag om Helge Stens Sow Your Gold In The White Foliated Earth, og hele stykket i kveldssendingen kl. 19.30. Uka etter (27/9) kommer stykket de spilte av Harry Partch selv: And on the Seventh Day Petals Fell in Petaluma (1963-66) og stykket til danske Simon Steen-Andersen: Korpus - for preparert Marimba Eroica, Chromelodion og Bloboy (bildet over).