Paris-operaen på nett

Paris-operaen går nye veier for å få operaen ut til folket. I går kveld ble for første gang en oppsetning vist direkte på nettet.

Fra "Den lille reven"
Foto: Bernd Uhlig, Nasjonaloperaen i Paris

“Skru av mobiltelefonen” blir det som vanlig annonsert foran gårsdagens forestilling på Bastille-operaen i Paris. Men de fleste som så tirsdagens oppsetning av “Den lure lille reven” av tjekkiske Leoš Janáček tok nok ikke denne beskjeden så nøye. For de så operaen hjemme på datamaskinen. Opera til folket, bokstavelig talt.

- Vi regner med at 20.000 ser denne forestillingen direkte, sier operasjefen i Paris Gérard Mortier fornøyd.

Han var et av pause-innslagene i sendingen som gikk på nettet i går kveld.

-Det er første gang vi gjør dette, sier lederen for operaens audio-visuelle avdeling, Laurent Métivier til Kulturnytt. Sendingen blir liggende på nettet ut året og han regner med at rundt 60.000 vil se operaen de neste ukene på nettet.

- Dette gjør det mulig å få vist dette verket som sjeldent settes opp for et mye større publikum, sier Laurent Métivier

HØR: Paris-operaen på nett

Forelsket komponist

Operaen handler om en skogvokter som forelsker seg i en rev. Janáček var 70 år da han skrev operaen, men samtidig hadde han akkurat forelsket seg i en 38 år yngre kvinne. Så denne familieoperaen er skrevet av en forelsket mann som følte seg mye yngre enn det han var, forklarer instruktør André Engel via nettet.

For det er ikke bare forestillingen som tilbys gratis til alle som vil. På nettet kan du også komme inn bak scenen, inn i sminkerommet, og møte artistene og andre aktører.

Nye visningsrettigheter

Laurent Métivier ved Paris-operaen sier at det nå er inkludert visninger på nettet i rettighetsforhandlingene med artistene.

-Dette er forhandlet frem som standard, og vi planlegger et par forestillinger sendt på nettet denne sesongen. Dette erstatter selvfølgelig ikke magien ved å gå på en levende forestilling. Målet vårt er dette skal vekke en nysgjerrighet hos folk. Håpet er at folk, enten i Norge eller på landet i Frankrike, vil gå på operaen neste gang de besøker en by hvor det finnes et operahus, sier Laurent Métivier.

Her kan du se operaen (Kommer i løpet av dagen)