NRK Meny
Normal

På vandring i Jotunheimen

Besseggen er en av norges mest kjente fjelltopper. I denne timen kan du slå følge med Hartvig Kiran og Jan Frydenlund på en begivenhetsrik tur over eggen.

Besseggen
Foto: Arve Danielsen

I dette første av tre programmer fra Jotunheimen skal vi følge de populære programlederne Hartvig Kiran og Jan Frydenlund fra Gjendesheim, over Beseggen, via Memurubu til Gjendebu. Denne delen av Jotunheimen er jo også Jo Gjendes og Per Gynts rike.

Hør: På vandring i Jotunheimen

Jo Gjende

Jo Gjende (1794-1884) var en kjent friluftsmann, reinjeger og skarpskytter i Jotunheimen. Han bygde flere buer ved Gjende, og flyttet også dit i 1842. På Tjørnholstinden plasserte han en selvlaget «vindsnelle» i tre og metall, visstnok for å skremme reinen, slik at den ikke drev langt til fjells.

Gjende var skeptisk til etablert kristendom, men opptatt av naturfilosofi. Han ble derfor oppfattet som en fritenker. Gjende døde på gården Brurusten i Murudalen og ble gravlagt på Vågå kirkegård.

Folksomt

Gjendesheim turisthytte

Gjendesheim turisthytte

Foto: Arve Danielsen

Det er ikke bare i våre dager det er populært og gå i fjellet, Ragnhild Repp har vært bestyrinne på Gjendesheim og kan fortelle om travle dager med mange besøkende. Vi møter også to unge damer på vei opp Beseggen, og dette er jenter som er vel bevandret i fjellet. Vi møter også flere andre fjellturister både fra norge og England.

Hør også: Til fjells med DNT og KORK

Ekko

Utsikt fra Besseggen

Utsikt fra Besseggen

Foto: Rainer Prang / NRK

Visste du at fjellet kan snakke? Hartvig Kiran tester ekkoet i Veltløyti, og i programmet får du høre om han får svar. Dessuten er jo Jotunheimen også Peer Gynt sitt rike, og så vi koster på oss det dramatiske Bukkerittet framført av Alfred Maurstad.

Jo visst kan man bli stemt til det lyriske når man ferdes i norske fjell, og i løpet av denne timen får du i tillegg til naturreportasjene, både musikk og lyrikk inspirert av den norske fjellheimen. Hør del 2 og 3 av denne vandringen i Jotunheimen 29.sept. og 13. oktober.

NRK Gull tirsdag 15.september kl. 09.00 og kl. 20.00.