På livet laus blant redwoodtrærne

De kan bli 120 meter høye. Oppe i de enorme kronene finnes det et eget univers av småkryp og buskevekster. Steve Sillett og Marie Antoine bruker livet i toppen av gigantiske redwoodtrær. De to forskerne ønsker å hjelpe trærne å overleve.

Redwoodtrærne kan bli 120 meter høye.

Redwoodtrærne kan bli 120 meter høye. Forsker Steve Sillett må ha klatreferdigheter for å utføre jobben sin.

Foto: Halvor Elvik

Redwood

Forsker Marie Antoine og Astrid Brekken i Prairie Creek Redwoods State Park i nord-California.

Foto: Halvor Elvik

Redwoodtrærne vokser i regnskogene nord på California-kysten. Disse regnskogene er blant de siste som er igjen i den tempererte sonen. Trærne ser ut som en blanding av furu og gran og de kan bli to tusen år gamle.

Et eget univers

Oppe i de enorme kronene på gamle trær finnes det et eget univers. I nisjer mellom greiner og stammer blir det dannet jordlag, og der vokser det små bærbusker av huckleberry og bonsaitrær av laurbær, eik og gran. Der oppe lever mange småkryp, til og med en salamander – den vandrende salamanderen.

Vil bevare trærne

De to forskerne Steve Sillett og Marie Antoine ved Humboldt State University i nord-California ønsker å forstå så mye som mulig om hvordan disse trærne fungerer. Slik kan de hjelpe dem å overleve, ikke minst dersom vi får store klimaendringar.

Hvert enkelt tre er unikt

Det kan virke enkelt, men noe av det viktigste de har funnet, er at alle trærne er individuelle. Hvert enkelt tre betyr mye for det biologiske mangfoldet - og ganske få trær står for stor artsrikdom.

Du forstår ikke skogen før du har forstått hvor viktig hvert enkelt tre er. Så vi må kanskje slutte å snakke om ikke å se skogen for bare trær?

Å holde rundt et redwoodtre

Å holde rundt et redwoodtre er ikke enkelt.

Foto: Halvor Elvik