NRK Meny
Normal

Orkester mot rus

Fra 2011 skal vanskeligstilte engelske barn få tilbud om å lære å spille i orkester. Reformprogrammet skal holde ungdom unna rus.

Gustavo Dudamel

Dirigenten Gustavo Dudamel fikk sin føste musikalske opplæring gjennom et Venezuelansk reformprogram som nå adopteres av England.

Foto: PEDRO REY / AFP

I det sosiale reformprogrammet med tittelen In Harmony, legges det opp til at engelske barn fra sosialt vanskeligstilte familier skal få lære seg å spille et instrument i minst et år. Det regjeringsstøttede tilbudet skal være igang fra og med 2011, skriver The Independent.

Lloyd Webber sjef

Toppcellisten Julian Lloyd Webber skal lede satsingen, som skal hjelpe barn og unge til å holde seg borte fra farlige miljøer og stoffmisbruk.

I tillegg til individuell instrumentopplæringen skal musikksentre, bl.a.The Barbican i London, starte musikklubber etter skoletid. Der kan barna få mesterklasse-undervisning og gratis konserter.

Modell fra Venezuela

Venezuelas nasjonale ungdomsorkester

Dirigent Gustavo Dudamel dirigerer Venezuelas Nasjonale Ungdomsorkester, som er en satsing i programmet El Sistema

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

In Harmony er bygget opp etter modell fra Venezuelas vellykkede reformprogram El Sistema. Siden El Sistema ble grunnlagt i 1975, har over 15 000 lærere med ulik nasjonalitet gitt undervisning til rundt 600 000 barn over hele Venezuela.

En av dem som har fått sin musikalske opplæring gjennom El Sistema er dirigenten Gustavo Dudamel, og i 2008 mottok programmet en internasjonal pris for arbeidet med å kombinere kunstnerisk kvalitet med forbedring av solsiale kår for fattige minoriteter.

Skotland er et av flere land i verden som allerede har adoptert El Sistema-modellen fra Venezuela - og nå følger altså England etter.

Sak i The Independent

Musikkredaksjonen NRK P2