NRK Meny
Normal

Orgel, vin og bindingsverk

I tre programmer denne våren følger Musikkantikk to norske organister til pittoreske Alsace for å teste historiske orgler i attgløymte landsbyer. Og for å drikke vin, kjøre fort i bil, titte på berømte altertavler - og spise.

Organister på pilegrimsferd

Anders Hovind og Thor Henning Isachsen

Foto: Halfdan Bleken

Egusiheim

Eguisheim

Foto: Halfdan Bleken

Alsace i Frankrike har en av verdens høyeste tettheter av historiske orgler i opprinnelig stand og gir et rikt bilde av gamle dagers orgelkultur. Denne regionen med sine pittoreske bindigsverkshus og sin merkelige fransk-tyske blandingskultur - og tospråklighet - betegnes derfor som et Mekka i orgel-kretser.

Attgløymte landsbyer

En engang rik landsdel, der selv små landsbyer kostet på seg et orgel av en kjent orgelbygger, havnet siden i bakleksa, og orglene slapp derfor ombyginger og fornyelser. Organistene Anders Hovind og Thor Henning Isachsen har vært på pilegrimsferd til Alsace der de fikk tre orgler under fingre og føtter. Første stopp var Mollau, der landsbykirken rommer et unikt orgel bygget av Joseph Callinet i 1833. Deretter bespilles nobelprisvinner Alberts Schweitzers orgel fra 1907 i Saint-Sauveur-kirken i Strasbourg, og til slutt selve diamanten: Orglet i klosterkirken i Marmoutier bygget av Andreas Silbermann i 1709.

Banebrytende måltider

I Alsace

Riesling, Isachsen og Hovind

Foto: Halfdan Bleken

Etter testene ble det spist og drukket, og boqueter og farver i både orgelklang og i flasker ble behørig gjennomdiskutert. I superidylliske Eguisheim med stork på taket, i Strasbourg under domkirkens spir og i Marmoutier på "bierstub". Følg med på oppdatert billedgalleri for hvert program oppe til venstre.

Musikkantikk søndagene 4. og 18. mai + 1. juni. kl. 16.03. Reprise påfølgende mandager kl. 20.30 (ikke 2. juni). I P2.