Normal

Oppgjør med islam

Shakil Rehman i Oslo var en troende muslim i ungdomsåra. I dag kaller han seg humanetiker.

Shakil Rehman
Foto: Privat

HØR: Under samme himmel 23.05.09

37-åringen er bror til den kjente komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman. Når det stormer som verst rundt Shabana Rehman er broren en viktig støttespiller for henne. Men slik har det ikke alltid vært. I tenårene forsøkte Shakil Rehman å kontrollere livene til de tre søstrene sine.

– Jeg var opptatt av hvordan de kledde seg, om de røyket, og jeg nektet dem å ha kjærester. Mitt kontrollbehov skyldtes nok både pakistanske tradisjoner i oppveksten og min religiøse bakgrunn. For å kunne være maskulin, opplevde jeg at det var mitt ansvar å sørge for at søstrene mine oppførte seg sømmelig, sier Shakil Rehman.

Frihet

Han begynte å stille spørsmålstegn ved disse tradisjonene og Islam da han selv fikk seg en norsk kjæreste.

– Jeg tillot meg å være på en måte som jeg ikke tillot søstrene mine. Jeg begynte å reflektere over hvorfor søstrene mine ikke skulle ha samme rett som meg til å velge seg en partner. Og for min norske kjæreste var friheten til å velge selv en helt naturlig del av livet. Dette fikk jeg ikke til å stemme med hva jeg selv hadde lært i barndommen og oppveksten.

Helveteslære

Shakil Rehman ble også stadig mer kritisk til Islam.

– Jeg fikk det ikke til å stemme at muslimer skal til paradis, mens mennesker med andre livssyn skal havne i helvete. Jeg forstod heller ikke poenget med den strenge seksualmoralen, kvinnesynet og mannens dominerende rolle innenfor Islam, sier Shakil Rehman.

I dag kaller han seg for humanetiker, men er åpen for at en Gudskraft finnes.

– Jeg tenker ikke på døden. Jeg er opptatt av å leve nå, sier Shakil Rehman til programleder Kjetil Lillesæter.

I ”Ord for dagen” klokka 07.55 forteller Asta B. Lydersen om sitt besøk i et Bahaii-tempel i Ugandas hovedstad Kampala.

Under samme himmel, NRK P1, lørdag 23. mai kl 07.35