NRK Meny
Normal

Ønskekonsert i over femti år

I over femti år har Ønskekonserten formidlet gratulasjoner og hilsener mellom slekt og venner i det ganske land.

Av:

Camilla E. Dahl

Den 28. januar 1950 gikk den aller første Ønskekonserten på lufta. - Det er spennende og gøy å skape et program som slår igjennom slik Ønskekonserten gjør. Ønskekonserten representerer noe av den norske folkesjela. Programmet er en del av NRKs arvesølv, sier Tarjei Cyvin, sendeleder og programleder for Ønskekonserten. Han har gravd i arkiver og sett på Ønskekonsertens lange og til tider dramatiske historie.

Svindel med talonger

- Det blåste kraftig rundt Ønskekonserten desember 1961 og våren -62 da det ble avdekket svindel med talongene. Plateselskapene ble mistenkt for å sende fingerte ønsker på plater som skulle lanseres.

Dette ble førstesidestoff i Dagbladet, og programsjef Thorstein Diesen kommenterte i en avisartikket at "Jeg orker snart ikke snakke om dett. Blir det verre, får vi heller sløyfe denne programposten". Det var den gang Ønskekonserten var NRKs mest populære program, forteller Cyvin.

Mange lyttere

Fortsatt har Ønskekonserten meget gode lyttertall, programmet har en lytteroppslutning på fra fem til sju prosent, det vil si mellom 200 000 og 260 000 lyttere.

Rikt repertoar

- Det er en myte at de samme platene går igjen. Ønskekonserten har opparbeidet et rikt repertoar opp gjennom årene, men noen plater skiller seg ut som gjengangere. De mest populære låtene har variert fra Kjærlighet fra Gud i 1965 til Lys og varme med Åge Aleksandersen på 80-tallet. På 90-tallet var Gabriels obo med Arve Tellefsen veldig populær, forteller Cyvin.

Fortsatt skal Ønskekonserten være variert med en salme, en barneplate, svensktopp og klassiske svisker, men nå får programlederen i større grad en før sette sammen platene etter eget ønske.

- Det er slutt på tida med tendenstrekning av platene og fast rekkefølge med barneplate først og pop-låt til slutt, men alt skal være på plass også i dagens Ønskekonsert.

Send gjerne e-post til Ønskekonserten