NRK Meny
Normal

Oktogonen i Nidarosdomen

Hør om forvridde ansikter og den rike ornamentikken femten meter over Hellig Olavs alter i Nidarosdomen. Et seks etasjers arbeidsstillas er reist rundt oktogonen og for første gang på hundre år er det mulig å se middelalderens figurer på nært hold!

En synder i stein gjemmer seg for straffen, under en stol.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Hvordan kan en så rik bildeverden, med steinhuggerkunst i verdensklasse gjemme seg femten meter over gulvet i Nidarosdomen , skjult i oktogonens mørke ? I sin tid var roser, ballblom og liljer i stein, forvridde menneskeansikter og djevelske beist forgylt i gull og malt med flotte farger. Likevel kunne middelalderens besøkende bare ane tilstedeværelsen av de rike ornamentene høyt over Hellig Olavs alter.

Fantastisk håndverk

Gustav Vigelands Kristusfigur stiger opp gjennom stillaset.

Gustav Vigelands Kristusfigur stiger opp gjennom stillaset.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Og i våre dager er det nesten ingen som har sett denne rikdommen på nært hold, sier arkeolog Øystein Ekroll ved Nidarosdomens Restaureringsarbeider, (NDR). - Selv på steder ingen kan se, under en gesims eller på baksiden av en vegg er detaljene så flotte og arbeidet så fantastisk utført at man nesten ikke kan forstå det. Vi får vel tro de hadde som motto at ”Gud i himmelen ser ditt arbeid”, sier Ekroll.

Fortjent Restaurering

Stillaset i Nidarosdomen

Stillaset i Nidarosdomen

Foto: Øyvind Arntsen / nrk

I noen få måneder denne våren har NDR stengt av den østre delen av Nidarosdomen og reist et seks etasjers byggestillas for å rense og dokumentere det åttekantede byggverket av gotiske buer som rammer inn alteret der skrinet med Olav den hellige lå før reformasjonen.Forrige gang man reiste et slikt stillas var på 1920-tallet og siden har ingen kunnet studere byggesteiner og skulpturer på nært hold.

Skjulte skatter

Øystein Ekroll på skulpturjakt med lommelykt på stillaset.

Øystein Ekroll på skulpturjakt med lommelykt på stillaset.

Foto: Øyvind Arntsen / Nrk

– Antakelig er det svært få som har sett disse skulpturene og kunstverkene på 650 år sier Ekroll, som i Museum sammen med kunsthistoriker Kjartan Hauglid viser fram og forteller om oktogonens skulpturer. – Vi har også funnet noen helt nye ting, sier Ekroll som forteller om et skjult rør i veggen som fører ned til munnen på et uthogd hundehode.

Unn deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 19/2 kl. 16.03, og søndag 20/2 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.