Hopp til innhold

Nytt, norsk vikingskip!

Norge har nettopp fått sitt fjerde vikingskip.Fra før finnes Gokstad, Tune og Oseberg. Nå kan vi føye til Roskilde 6, datert til år 1025 , bygget av eik fra vestsiden av Oslofjorden.

Arbeidsmodell for konserveringen av Roskilde 6. En fjerdedel av skipets deler er intakt.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Under graving ved Vikingeskipsmuseet i Roskilde fant man i 1997 vrakene av 10 vikingskip. Det største av dem var Roskilde 6 , med en bevart kjøl på 32 meter og omtrent en fjerdedel av bordganger og spanter intakt.

Delene fra vikingskipet Roskilde 6 konserveres med flytende PEG og frysetørres i København.

Delene fra vikingskipet Roskilde 6 konserveres med flytende PEG og frysetørres i København.

Foto: Nationalmuseet i København.

Forskerne var enige om at vraket av Roskilde 6 ikke bare var det største vikingskip man har funnet, men at det også var et særdeles elegant bygget krigsskip. Skipet må ha hatt plass til minst 100 mann, og man regner med at det var 38 sesser, det vil si 78 årer. De rekonstruerte målene er 3,25 meters bredde, fri bordgangshøyde ca 1,65 meter og en total lengde på 36 meter.

Nationalmuseet i København har utviklet egne spennbenker og stativer for å holde fasongen på spanter

Nationalmuseet i København har utviklet egne spennbenker og stativer for å holde fasongen på spanter.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Dateringen ble satt til 1025, men hvor skipet var bygget var ukjent helt til våren 2010. Da fant årringsekspert Niels Bonde ved Nationalmuseet i København et perfekt sammenfall mellom årringene i treet fra Roskilde 6 og vekstkurven for eik fra Oslofjordområdet. – Vi kan pinpointe fellingen av eikestokkene til Oslofjorden, enten på øst eller vestsiden. Mest sannsynlig vestsiden, sier Niels Bonde. Dateringen 1025 er også bekreftet, noe som plasserer skipet i en kritisk fase av Olav Haraldssons krigsforberedelser.

Kristiane Strætkvern og Anni Mogensen metter bordgangene fra Roskilde 6 med flytende voks.

Kristiane Strætkvern og Anni Mogensen metter bordgangene fra Roskilde 6 med flytende voks.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Kanskje var skipet med ved slaget ved Helgenå i Skåne i 1025, sier Niels Bonde. Roskilde 6 er til konservering på Brede Værk utenfor København og skal i 2013 være midtpunktet i en internasjonal vikingetidsutstilling i Berlin, London og København.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 29/5 kl. 16.03 og søndag 30/5 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio
Hør NRK P2 direkte