NRK Meny
Normal

Nytt lys på Eirik Blodøks

Dårlig konge, fryktet viking. Svak ektemann, krigerhelt. Eirik Blodøks er den historiske superstjernen som ble sendt i eksil fra Norge og ble konge to ganger i York.

Gareth Williams presenterte sin nye bok om Eirik Blodøks på Vikingskipshuset i Oslo forrige uke
Foto: NRK

Hva skjedde med Eirik Blodøks etter at han ble sendt i eksil fra Norge? I MUSEUM får vi høre om en ny bok om Norges mest kjente viking, i hvert fall på De britiske øyer, med et nytt og mye mer sammensatt bilde av mannen som ble konge to ganger i York.

- Eirik er sjefen

”Eric rules OK”, Eirik er sjefen, var lenge slagordet til Jorvik Viking Centre i York. - Eirik Blodøks er ennå selve urbildet på en vikingkriger i England, og er en av de få norrøne vikinger engelskmenn kan navnet på, sier historiker Gareth Williams fra British Museum. Williams har nettopp vært i Norge for å presentere sin nye bok, som handler om Eirik Blodøks.

Tegning av front og revers på tidlig Erik Blodøks-mynt , ca 939, fra York

Tegning av front og revers på tidlig Erik Blodøks-mynt , ca 939, fra York

Foto: Myntkabinettet

– Det er et hull i sagalitteraturen og ikke minst den historiske forskningen når det gjelder Eirik Blodøks, sier professor Torgrim Titlestad, som er en av dem som står bak forlaget Saga Bok. Boken kommer både i norsk og engelsk versjon, og gir en omfattende gjennomgang av mange forskjellige historiske kilder til Eiriks liv.

En sammensatt person

Som Harald Hårfagres favorittsønn fikk Eirik sitt spesielle tilnavn som mangedobbelt brodermoder og var i en kort periode konge i Norge mens faren ennå levde. Da hans yngste bror Håkon kommer tilbake fra England og hoffet til kong Adalstein, reiser Eirik og Gunnhild i eksil og havner til slutt i York. I minst to perioder blir Eirik konge i hele Northumbria. Først under kong Adelstein og senere som selvstendig konge i spissen for en selvstendighetsbevegelse i nord. – Eirik var en mye mer sammensatt person og statsmann enn det inntrykket vi får fra våre sagaer, sier Titlestad.

Med Eiriks død i 954, i slaget ved Stainmoore, slutter den første vikingperioden i engelsk historie, og den engelske rikssamlingen var fullført.

Museum i NRK P2

  • lørdag 12. juni kl. 16.03 og
  • søndag 13. juni kl. 8.03

Programleder: Øyvind Arntsen