Nominert til Nordisk Råds Musikkpris

Saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm og sangeren Sidsel Endresen er nominert til Nordisk Råds Musikkpris. Begge er improvisasjonsmusikere, og begge har utforsket og finslipt et arsenal av nye klanger og lyder.

Saksofonist Rolf-Erik Nystrøm

-Jeg tror det går på personen som spiller, jeg. Instrumentet er ikke så viktig i det hele tatt.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Temaet for Nordisk råds musikkpris 2011 er:

"Individuell musiker (instrumentalist eller vokalist), som har brakt fornyelse i musikk med improvisasjon som bærende innslag, og som gjør en innsats som er medskapende og viktig for formen, klangen og sammenhengen i det musikalske uttrykket.”

Du møter saksofonisten Rolf- Erik Nystrøm i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 6. april, kl. 21.03 – 22.00.

Tabufri musiker

Vokalkunstner Sidsel Endresen

-Da jeg begynte å jobbe med improvisasjon, ble jeg frustrert over de rådende konvensjonene innenfor jazzmusikken spesielt, da.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Vokalkunstneren Sidsel Endresen forteller om hvordan hun har arbeidet frem sine egne lyder, gjennom de siste 20 årene. Du møter henne i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 13. april, kl. 21.03-22.00.

- Det har vært viktig for meg å jobbe med folk innenfor en tabufri sone, sånn at vi ikke sensurerer vekk referanser som eventuelt måtte komme i løpet av en konsert. Det er noe jeg har valgt, fordi jeg ikke har lyst til å havne i et av disse mer puristiske rommene.

Prestisjefylt pris

Nordisk Råds Musikkpris ble opprettet i 1965, 3 år etter den tilsvarende prisen for litteratur. Til å begynne med ble musikkprisen delt ut hvert 3. år, og gikk kun til komponister. Fra 1990 ble prisen årlig, og deles ut annet hvert år til henholdsvis en komponist og en utøver.

Sist en utøver fra Norge fikk prisen, var i 2005. Da gikk den til samtidsmusikkensemblet Cikada.

Av utøvere som ikke kommer fra den klassiske leiren, har Nordisk Råds Musikkpris blitt tildelt sangeren Mari Boine i 2003, den danske trompeteren Palle Mikkelborg i 2001, den islandske sangeren Björk i 1997, og den danske bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen i 1991.

Flest saksofonister

I år er i alt 12 musikere nominer, to fra hvert av de nordiske landene, pluss én fra Færøyene og én fra Grønland. Bemerkelsesverdig nok er halvparten av de nominerte saksofonister. Flere av disse er jazzsaksofonister. Men genrebredden er stor, og går også langt utenfor jazz, blant flere av årets kandidater.

Nordisk Råds Musikkpris offentliggjøres 1. juni.