Hopp til innhold

Nyheter om vikingskipene

Tidligere i sommer ble et dansk vikingskip norsk, takket være nye årringsdateringer. MUSEUM bringer siste nytt fra forskningen på vikingskipene.

Osebergskipet
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Da arbeidet med nye årringsdateringer av vikingskipene i Danmark og Norge startet på 1990-tallet, ble det tidlig klart at Osebergskipet ikke passet inn i kurvene for eiketre fra Oslofjorden. Gokstad og Tuneskipet er bygget i det området de er funnet, men lenge trodde man at Oseberg var bygget i Danmark.

I et samarbeid mellom Niels Bonde fra Nasjonalmuseet i Danmark og fylkeskonservator Frans Arne Stylegar i Vest-Agder har det blitt klarlagt at tømmeret i Oseberg har samme dendrokronologiske signatur som skipene som ble gravlagt i Grønnhaug og Storhaug på Karmøy.

Maktpolitisk spill

– Så hvorfor ville makteliten fra det norske Avaldsnes etablere seg i det danske området rundt Viken? Frans Arne Stylegar kommer med flere teorier rundt det maktpolitiske spillet i 800-tallets Skandinavia, og peker på at det er sammenfall mellom de få skriftlige kilder som finnes og naturvitenskapelige funn.

I MUSEUM forteller også Jan Bill fra Vikingskipsmuseet på Bygdøy om helt nye dateringer av spadene som ble brukt da Oseberghaugen ble ødelagt i siste halvdel av 900-tallet.

– Gravskjendingen var en stor, offentlig oppgave med mange mennesker involvert. Det hele hadde symbolsk karakter. Forstevnen ble hugget ned og likrestene spredt utover, sier Jan Bill.

I august starter også et nytt forskningsprosjekt om gjenstandene fra Gokstadfunnet. Finner vi sammenfall i tid med ødeleggelsen av Oseberg, har vi med en politisk markering å gjøre, sier Bill, som vil finne ut hvilket nettverk som omga Gokstadmannen og de som begravde ham.

Museum i NRK P2

  • lørdag 7. august kl. 16.03 og
  • søndag 8. august kl. 8.03

Programleder: Øyvind Arntsen