I krig i 60 år

Vel 60 år etter Koreakrigens utbrudd har uroligheter igjen blusset opp på den koreanske halvøy. Les og hør mer om bakgrunnen for konflikten.

Kvinner og barn sørover, FN-styrker mot nord, 1953.
Foto: Ed Hoffman / Scanpix

Krigen mellom Nord- og Sør-Korea startet i slutten av juni 1950 og varte i tre år, da en våpenhvile trådte i kraft. Men teknisk sett pågår konflikten fremdeles siden det aldri er etablert noen varig fredsavtale.

Les mer om konflikten: Den kalde krigens barn

Forholdet mellom de to landene forverret seg kraftig i mars i år, da et sørkoreansk marinefartøy mest sannsynlig ble senket av en nordkoreansk ubåt, og 46 mennesker omkom. De siste dagene er situasjonen blitt enda mer spent, og i forrige uke skjøt Nord-Korea flere granater mot den lille sørkoreanske øya Yeunpyeong.

Les: Nord-Korea angrep sørkoreansk øy

Koreakrigen

Koreakrigen, 1950.

Amerikanske soldater på vei mot fronten, 1950.

Foto: Max Desfor / Ap

Det delte Korea har helt siden våpenvilen i 1953 vært et av verdens mest spente områder. I 1975 lagde Oddbjørn Skarbøvik en radioserie der han blant annet tok for seg bakgrunnen for konflikten:

I de 60 åra som er gått siden krigen har det vært mange forsøk på å få til en samling av de to statene, men situasjonen virker like fastlåst. Hvordan er det så i Nord-Korea?

Et samlet Korea - utopi eller mulighet?

I 1989 var NRKs utenriksreporter Bjørn Egil Eide på besøk i det lukkede landet. Et samlet Korea – utopi eller mulighet?, kalte han programmet, som ble sendt 1. oktober samme år:

Programmene sendes også på NRK Gull mandag 29. november.