Hopp til innhold

Ny arkeologi

I denne utgaven av Museum kan du høre om et nytt forskningsprosjekt som vil utforske helt nye grenser for arkeologien.

Over og under reformasjonen markert med meterstokk.
Foto: Vestfold Fylkeskommune

Alt som ligger i kulturlagene dypere ned enn reformasjonen er automatisk fredet i Lov om Kulturminner. Det som er nyere har ingen slik fredning og forsvinner ofte med gravemaskin når arkeologene er på feltarbeid.

Prosjektleder Knut Paasche fra NIKU og David Gaimster fra London.

Prosjektleder Knut Paasche fra NIKU og David Gaimster fra London.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Vi må slutte å tro at vi kan stole på at skriftlige kilder gir oss hele bildet av middelalderen og nyere tid, sier David Gaimster fra London. Han er en av mer 60 arkeologer og historikere som deltok på et stort forskningseminar i Trondheim forrige uke.

Riksantikvaren
Foto: Ukjent

Med støtte fra både den norske og svenske Riksantikvaren, Forskningsrådet og Miljøverndepartementet, leder arkeolog Knut Paasche ved NIKU et forskningsprosjekt som skal undersøke om arkeologene bør nærme seg vår egen tid.

– Årstallet 1537 kan virke som et kunstig skille, sier Paasche, som peker på at alle gjenstander arkeologene finner er kilder . – Det har ingen ting å si hvilket årstall de er fra, men slik loven er nå, mister vi mye kunnskap om middelalder og nyere tid, sier Paasche.

Arkeologer og historikere i skjønn forening.

Arkeologer og historikere i skjønn forening.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum kan du høre både historikere og arkeologer som vil samarbeide for å bryte opp skillet mellom nyere tid og reformasjonen. – Skal vi først ha et årstall, bør det være 1492, sier David Gaimster, som mener oppdagelsen av den nye verden er mye viktigere enn en ny kirkeordning i Norden.

Interessert i historie? Få med deg Museum i NRK P2, lørdag 27/2 kl. 16.03 og søndag 28/2 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte