NRK Meny
Normal

Starten på et mareritt

Nazistenes massedrap på jøder startet med innføringen av en serie raselover.

Auschwitz-Birkenau
Foto: - / AFP

Med Nürnberglovene ble antisemittismen nedfelt i det tyske lovverket.
"Lov til beskyttelse for det tyske blodet og den tyske æren av den 15. september 1935" ble enstemmig vedtatt under den nasjonalsosialistiske partidagen i Nürnberg.

Video Jødehets i Tyskland

Nazistene ville rense tysk kultur for skadelig litteratur og kunst. Klippene er hentet fra tyske ukerevyer og propagandafilmer. Foto: Scanpix

Raseinndeling

Alle tyske innbyggere ble delt inn i rene ariere eller forskjellige grader av jøde, loven slo fast at bare personer av tysk eller beslektet blod kunne være borgere av det tyske rike.

Bjarte Bruland, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo forteller:

- Med Nürnberlovene ble begrepet jøde definert av de nazistiske raseideologene. Jøder og andre uønskede befolkningsgrupper ble systematisk fratatt sine rettigheter, og målet var i første omgang å tvinge disse til å emigrere.

Krigen satte en effektiv stopper for disse planene, men den systematiske kartleggingen av befolkningen ble med på å danne grunnlaget for nazistenes plan om en total utryddelse av den jødiske rase:

- Listene ble ett av verktøyene nazistene brukte for å bestemme hvem som ble sendt til dødsleirene og hvem som slapp unna.

All kontakt forbudt

Etter lovene ble alle forbindelser mellom jøder og "ariere" forbudt:

- Ekteskap mellom jøder og personer av tysk eller beslektet blod ble forbudt.

- Utenomekteskaplige forbindelser mellom jøder og personer under 45 år av tysk, eller beslektet blod, ble forbudt.

Overtredelse av lovene ble straffet med fengsel og tvangsarbeid.

Judenstern

Jøder ble tvunget til å gå med en slik stjerne.

Foto: AFP / AFP

Forbudt med fødselsdag

Lovene var en del av ensrettingen av samfunnet til nazipartiets ideologi, skolene ble nazifisert og ungdom ble organisert i Hitlerjugend og Bund deutscher Mädel. Hakekorsflagget ble det tyske rikes eneste flagg. Så langt gikk lovene at det ble forbudt for jøder å ha fødselsdag 20. april, samme dag som Adolf Hitler.

Sensur og bokbål

I kjølvannet av lovene kom også en omfattende sensur av både litteratur og kunst. Uønskede bøker ble brent, og jøder fikk forbud mot å fremføre verk av "ariske" komponister som Bach og Beethoven.

Det antas at over 6 millioner jøder ble drept av nazistene før og under 2. verdenskrig. Drapene foregikk for det meste i utryddelsesleire i Polen, som Auschwitz, Treblinka og Sobibor. Mange jøder ble også drept av egne innsatsgrupper som fulgte tyske hærstyrker under invasjonen av Sovjetunionen i 1941.