NRK Meny
Normal

NRK Sami døgnet rundt

NRK Sami har et digitalt radiotilbud døgnet rundt.

NRK i Sametinget

Når Sametinget samles splittes DAB-nettet og plenumsmøtene kan følges på NRK Sami Ekstra. Her får Rolf Morten Anti Amundsen besøk av Edmund Grønmo når han sitter i 'NRK-bua' og passer på at alle via digital radio kan få med seg det som skjer i samenes parlament.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

NRK Sami har vært pionerer på DAB-fronten lenge og sendt digitalt allerede siden på slutten av 1990-tallet.

- Da fikk vi en DAB-sender i Kautokeino og en i Karasjok. Det er et paradoks at vi som har et så bredt tilbud må lide så sterkt under at videre DAB-utbygging er frosset, sier Grønmo.

I Karasjok utnytter de mulighetene som ligger i den nye digitale plattformen godt. Når det skjer store begivenheter splittes gjerne DAB-nettet slik at NRK Sami sender to programmer.

Sametinget på NRK Sami Ekstra
Akkurat når vi er på besøk er det plenumsmøte i Sametinget og derfra overføres alt på direkten på NRK Sami Ekstra.

- Både når det er viktige fotballkamper, Samisk Grand Prix, konserter, folkemøter og andre begivenheter splitter vi nettet. På NRK Sami går de ordinære sendingene og på NRK Sami Ekstra legger vi ut lyden fra den aktuelle begivenheten, forklarer Grønmo.

Ønsker seg flere sendere
For at flere radiolyttere skal kunne nyttiggjøre seg det brede radiotilbudet ønsker han seg sårt flere DAB-sendere i Sameland. - Den som står her i Karasjok har i tillegg så dårlig kapasitet at folk har store problemer med å høre DAB innomhus, kan han fortelle

Heldigvis har både nettradio og tv-bakkenettet også kommet som alternative digitale plattformer å distribuere radiolyden på. Samtidig ville en politisk avgjørelse om fullt trøkk på DAB-utbyggingen også hjulpet NRK Sami stort.

- Da kunne mange flere lett kunne fått tilgang til vårt brede samiske radiotilbud, sier teknologisjef Edmund Grønmo ved NRK Sami.

Radio- og TV-sender ved Kautokeino

Kautokeino (bildet) og Karasjok fikk tidlig DAB-sendere, men i dag er det digitale radiotilbudet mye bedre enn det digitale sendenettet.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK