Året 1958

Hva rapporterte NRK om i 1958?

Året 1958 - uke for uke

NRK for 50 år siden: Uke 52
Onkel Lauritz om jul som seksåring og Ola Hvitmyra om nissetro. Dessuten: Nasjonalstoltheten Nidarosdomen pusses opp.

NRK for 50 år siden. Uke 51
Forfatteren Johan Borgen kåserer om eventyrkongen H.C. Andersen.

NRK for 50 år siden. Uke 50
Norgesvennen Negley Farson snakker varmt om Norge, og statsminister Einar Gerhardsen forteller levende og klokt om sin reise til india.

NRK for 50 år siden. Uke 49
Med siste båt til Svalbard: Lars Normann Sørensen og Svalbard-entusiaster med på forberedelse og ferd til isødet vinteren 1958.

NRK for 50 år siden. Uke 48
Steinar Brauteset treffer en av de fremste folkeminnesamlerne i Norge i 1958, læreren Halldor Opedal om stolte tradisjoner og slekter i Hardanger.

NRK for 50 år siden. Uke 47
Storhopper Birger Ruud om talentbehandling, og helsedirektør Karl Evang om helsegevinst ved idrett.

NRK for 50 år siden. Uke 46
Mangemillionæren som ble skogskar, ved Steinar Brauteset.

NRK for 50 år siden. Uke 45
Ny pave i Roma - Johannes den 23. Den sovjetiske forfatteren Boris Pasternak frasier seg Nobelprisen i litteratur.

NRK for 50 år siden: Uke 44
Forfatteren Gunnar Reiss-Andersen forteller om sin fargeklatt til kollega, Sigurd Mathiesen, som levde 1871-1958.

NRK for 50 år siden: Uke 43
Prost H.W. Freihow kåserer om kultur under tittelen "Vi treng då ikkje skjemmast" og Kristian Kaspersen forteller levende om Hestvika i Kvalsund.

NRK for 50 år siden. Uke 42
Beretninger om da kinoen kom til byen og landet fikk nye skillemynter.

NRK for 50 år siden. Uke 41
Blant annet om statsminister Gerhardsen som forteller om reisen sin til Jugoslavia og Albert Henrik Mohn som rapporterer fra Egypt.

NRK for 50 år siden. Uke 40
Om Bjarne Pedersen som ikke lærte å lese og skrive på skolen. Egil Hjorth-Jensen om fargerik oppvekst i Halden rundt 1905.

NRK for 50 år siden: Uke 39
NRKs Lauritz Johnson forteller levende fra vakre, ville Island sommeren 1958, og har fått med seg både landets spesielle historie og geografi.

NRK for 50 år siden. Uke 38
NRK besøker Svalbard, det store Hjartdølaanlegget og en 82-åring som har tatt svømmeknappen tjue ganger.

NRK for 50 år siden. Uke 37
Kong Olav er på offisielt besøk i Danmark. Per Bøhn refererer mesterlig, og tegner et levende bilde av gode dansk-norske relasjoner.

NRK for 50 år siden: Uke 36
Fjernsynsalderen forberedes, Einar Gerhardsen presenterer sysselsettingstiltak og vi får forklart hvordan atomkraft kan brukes fredelig.

NRK for 50 år siden: Uke 35
Bjørnehistorier fra Engerdal i 1958 - da bjørnen var like mye til besvær som nå. Ved Ottar Odland.

NRK for 50 år siden: Uke 34
Den atomdrevne ubåten SKATE kommer til Norge, og Anton Antonsen gir en levende beretning om oppvekst på Kampen i Oslo.

NRK for 50 år siden: Uke 33
Flyktningen Alexandra Sulerova forteller om livet sitt på Voss. Og krigsveteran Knut Werswick forteller om slaget ved Amiens under 1. verdenskrig.

NRK for 50 år siden: Uke 32
Forfatteren Aksel Sandemose forteller at han flyttet fra Danmark til Norge fordi han kjente at han hørte hjemme her selv om han var dansk.

NRK for 50 år siden. Uke 31
Ishavsskipperne Jens og Kristian Olsen forteller lavmælt om forlis, krig og torpedering av tysk ubåt ved begynnelsen av forrige århundre.

NRK for 50 år siden. Uke 30
Ottar Odland drar på reportasjetur til Elgå i Femundstraktene og snakker med blant andre Iver Elgåen om kullkjøring til Røros før i tiden.


NRK for 50 år siden. Uke 29
Julius Hougen besøker marineparade utenfor Horten. Forfatterne Thorbjørn Egner og Arnulf Øverland på sørlandsferie.


NRK for 50 år siden. Uke 28
Forfatteren Harald Thaulow forteller til NRKs Julius Hougen om sitt omskiftelige liv.


NRK for 50 år siden. Uke 27
Kongen er tilbake i hovedstaden, NRK er 25 år, Adlai Stevenson gjester Norge og en ny sjømannskirke åpner i broderlandet.


NRK for 50 år siden. Uke 26
Kong Olav drar sørover med kongeskipet og møter folket sitt etter signingen i Nidaros.


NRK for 50 år siden, uke 24
En feiret og ungdommelig skuespiller, Ranka Samuelsen, fylte 70 år i 1958 og ble intervjuet av Håkon Karlsen.


NRK for 50 år siden. Uke 23
Fremdeles spent i Frankrike, FNs generalsekretær på besøk. 7. juni i historien.


NRK for 50 år siden: Uke 21
Situasjonen i Frankrike blir stadig mer dramatisk: Gidske Anderson holder det norske folk oppdatert fra Paris. Ti patrioter som ble henrettet i Trondheim i 1942 får minnetavle og blir husket ved en følelsesladet sermoni.

NRK for 50 år siden. Uke 20
Utenriksmedarbeider Gidske Anderson følger den spente situasjonen mellom Algerie og Frankrike. Christian W. Rynning-Tønnesen kåserer over temaet moral og kvinnesak.


NRK for 50 år siden. Uke 19
Stortingspresident Oscar Torp minnes av visepresident Langhelle og statsminister Gerhardsen. Dommer Reidar Skau går inn for frifinnelse av Gyldendal som ga ut Mykles "Sangen om den røde rubin".

NRK for 50 år siden. Uke 18
Skuespilleren Torborg Schønberg intervjues av Jacob Skarstein og Hjalmar Munthe-Kaas Lund tar oss med på ulvejakt i Lierne og Kautokeino.


NRK for 50 år siden. Uke 17
Fra våren 1958: Lege og professor Otto Lous Mohr kåserte levende og personlig om Henrik Wergeland og hans forhold til arbeiderne.


NRK for 50 år siden. Uke 16.
Rolf Myklebust møter lærer og dirigent Ivar Skårset. 85 år gamle barbermester Rasmussen forteller om seilskutetida si fra han reiste ut som 16-åring med skuta "Desideria".


NRK for 50 år siden. Uke 15
Paul Gjesdahl kåserer om "tanten i litteraturen og i livet". Utenriksminister Halvard Lange redegjør for Vest-Tysklands forsvar etter det såkalte "Påskeopprøret" i Arbeiderpartiet.


NRK for 50 år siden. Uke 14
Den russiske satellitten Sputnik II har brent opp i atmosfæren. Helge Ingstad forteller om sitt fjerde år blant indianere og pelsjegere.


NRK for 50 år siden. Uke 13.
Harald Sæverud intervjues og forklarer "Konsert for klaver og orkester" like før urfremføringen. Carl Bertheussen kåserer ramsalt om vårtorskfisket i Lofoten.

NRK for 50 år siden. Uke 12.
Skal Bryggen i Bergen legges ned? Ja-siden ved Bernt Lorentzen får argumentere for sitt syn. Og prestefrue Inga Nissen forteller om livet som ung prestefrue i Finnmark tilbake i 1904.


NRK for 50 år siden. Uke 11.
Kong Haakons søster Ingeborg dør og stortingspresident Oscar Torp holder minnetale i Stortinget. Skien by feirer 600 år, Norsk Tipping blir 10 år.


NRK for 50 år siden. Uke 10
NRKs Ivar Holm besøkte veterinær Olav Haraldstad på Sand i Ryfylke for å finne ut hvordan en distriktsveterinær arbeider i 1950årene.


NRK for 50 år siden. Uke 9.
Skøyteesset Knut Johannesen med ny norsk rekord på 5000 meter, VM i ishockey fjernsynsoverføres til 150 husstander og ishockeypresidenten åpner VM fra Jordal Amfi. Desssuten et radioblikk på bygda Sirdal.


NRK for 50 år siden. Uke 8.
Kong Olavs tale til kronprins Harald på myndighetsdagen og om hvordan linefisker Anton Lilletvedt unnslapp drukningsdøden.


NRK for 50 år siden. Uke 7.
Abortdebatt med representantene Rakel Severin og Kjell Bondevik. Den førstnevnte for en friere abortlov, den sistnevnte steilt imot. Dernest handler det om språkbruken i NRK: Kan intervjuobjektet bruke eget talemål?


NRK for 50 år siden. Uke 6.
Inger Bjørnebakken verdensmester i slalåm. Kirsten Flagstad første sjef i operaen. Johan T. Ruud innsatt som rektor ved Universitetet i Oslo.


NRK for 50 år siden. Uke 5
To program for den høyere skolen: sendt i uke 5 i 1958: I det første forteller topograf Nils Roer, som hadde deltatt i Maudheimekspedisjonen fra 1949 til 1952, levende om det enorme landområdet vi kjenner som Antarktis. I det andre programmet møter vi Thor Heyerdal formidle sin glødende interesse for Påskeøya.


NRK for 50 år siden. Uke 4.
Den 20. januar 1958 var Stortinget smykket til fest i rødt, purpur og gull. Foran Stortingsrepresentantene, tidligere presidentmedlemmer, utenlandske diplomater, representanter for film, presse og kringkasting avla Kong Olav V eden til konstitusjonen i Stortinget.


NRK for 50 år siden. Uke 3.
Bilens barndom: Med Bertel O.Steen og Josef Caspary. Om bilens barndom sett gjennom 1958-øyne.


NRK for 50 år siden. Uke 2.
14 mennesker er døde etter brann på hurtigruteskipet "Erling Jarl".
Feiermester Rolf Nilsen forteller om feieryrket. En svensk hvitebok om krigen i Norge er kommet ut i Sverige. Ole Hetle har fått oppreisning og erstatning av Stortinget 52 år etter at han ble dømt for et mord han ikke hadde begått. Alle kutt er fra andre uka i januar 1958.