Norsk radio står støtt

Radioen i Norge klarer seg utmerket konstaterte kulturminister Trond Giske da han åpnet Radiodager 2008 torsdag. Radiomann i snart 40 år, Tor Fuglevik, ble tildelt hederspris.

Hederspris til Tor Fuglevik . Utdeler Radiodagers Radiodagers Erik Fagernæs

Tor Fuglevik t h ble tildelt hedersprisen da Radiodager 2008 tok til torsdag. Utdeler Radiodagers Erik Fagernæs.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Som den fjerde hedersprisvinner i rekka ble Tor Fuglevik hedret for sin store innsats for norsk radio. Som radiodirektør i NRK stod han i spissen for innføringen av NRKs trekanalradio i 1993. Et fundament NRK Radio stadig bygger på. Senere var han en pådriver for innføringa av digitalradioen i Norge og Alltid-kanalenes far.

Fortsatt er han så absolutt radioaktiv som styremedlem i P4 Radio og strategidirektør i MTG Norge.

Fuglevik takket for prisen og sa han satte utrolig pris på å få en slik pris. Samtidig utfordret han kulturminister Trond Giske til omsider å få digitalradioen i Norge på plass.

Fortsatt ingen FM-slukking

- Radioen i Norge holder godt stand, sa Trond Giske da han åpnet Radiodager 2008. (Foto: Jon-Annar Fordal)

Giske på sin side gjentok i sin åpningstale at slukking av FM-nettet ikke blir aktuelt før over halvparten av radiolytterne i Norge har anskaffet seg digitale mottakere. Han utfordret den norske radiobransjen til å tilby nytt, godt digitalt radiotilbud som gjør at overgangen går raskere.

Trond Giske

- Radioen i Norge holder godt stand, sa Trond Giske da han åpnet Radiodager 2008.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Til tross for at den digitale overgangen stadig lar vente på seg uttrykte Giske stor optimisme på radioens vegne. – Radioen er fleksibel, tilgjengelig, gratis og brukervennlig. Radioen har kvaliteter som gjør at den stadig er godt selskap for svært mange i Norge, sa Giske.

Han uttrykte glede over at Norge nå ser ut til å få to riksdekkende kommersielle kanaler som klarer seg. Han ville ikke avsløre hva klagene på tildelingene av lokalradiokonsesjoner vil medføre, men innrømmet at saken var vanskelig å håndtere.

Enige om at norsk radio står sterkt

I den påfølgende debatten mellom radiosjefeneble også konsesjonskrav, lokalt innhold, reele og ikke reele søknader tema.

Både radiosjefene og statsråden var enige om at både kommersielle og ikke-kommersielle radiokanaler i Norge er inne i en god periode. Det er krusninger på det norske radiohavet, men mot tv, nett og andre nye plattformer klarer radioen stadig vekk å hevde seg og være et medium svært mange nordmenn benytter seg av hver eneste dag.

Radiodager 2008

Fra venstre Kalle Lisberg, P4, Marius Lillelien, NRK, Bente Klemesdal, SBS Norge, Vigleik Brekke, Norsk Lokalradioforbund og kulturminister Trond Giske diskuterer norsk radio. Christian Strand ledet debatten.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK