Hopp til innhold

Norsk oljehistorie mot nye høyder!

Nye funn, høy oljepris og god stemning preget Oljedirektoratets årlige pressekonferanse i Stavanger tidligere denne uken. Museum tok turen.

Nordsjøen 19950921 Hydro er i gang med å pumpe opp olje fra Troll B, et av Norges største oljefelt.
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Da Dronning Elisabeth markerte sitt 40 års regentjubileum i 1992 kalte hun året et ”Annus horribilis”. Da Bente Nyland markerte Oljedirektoratets første 40 år på den årlige pressekonferansen sist mandag kalte hun ”sokkelåret 2011” for et Annus Hurrabilis. – Det går bedre enn på mange år, stabil, høy oljepris, flere store, drivverdige funn og et gjennombrudd for seismikk i Barentshavet.

Nye problemstillinger

Geir Johannesen og Finn E Krogh foran Frigg-broen utenfor Det norske Oljemuseum i Stavanger.

Geir Johannesen og Finn E Krogh foran Frigg-broen utenfor Det norske Oljemuseum i Stavanger.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Museum er vi til stede på pressekonferansen og tar turen videre ned til Norsk Oljemuseum på kaikanten i Stavanger sentrum. Der er det flere nye utstillinger som blant annet tar for seg hva vi skal bruke oljeformuen til. Norge i verden, Klimautfordringene ved oljeutvinningen og etiske problemstillinger. – I de første ti årene konsentrerte vi oss om basiskunnskapene, det tekniske og det geologiske. Nå er vi mer opptatt av de humanistiske sidene. Hva gjør oljen med samfunnet ? Hvilket ansvar har Norge som en stor olje- og gassleverandør ? Og ikke minst energi- og klimaspørsmål, sier direktør Finn E Krogh ved Norsk Oljemuseum.

Dokumentere kulturminner

Geir Mossige Johannesen og Finn E Krogh foran en ROV i utstillingshallen på Norsk Oljemuseum i Stava

Geir Mossige Johannesen og Finn E Krogh foran en ROV i utstillingshallen på Norsk Oljemuseum i Stavanger.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Han viser rundt i de forskjellige utstillingene og forteller også om et spesielt prosjekt for å fortelle historien til de første pioner-dykkerne i Nordsjøen. – De betalte en høy pris, sier Krogh. I Museum kan du også høre om de nye prosjektene for å dokumentere virksomheten på Frigg, Statfjord og Ekofisk som kulturminner. – Hadde slike industrianlegg ligget på land, og blitt nedlagt, vel så hadde de blitt fredet som teknisk-industrielle kulturminner, sier Krogh.

Enorme dimensjoner

Enorme dimenjoner.

Størrelse skaper utfordringer m.h.t. innsamling av kulturminner.

Foto: Handout / Scanpix

De enorme dimensjonene i oljeinstallasjonene til havs gjør dette umulig, så kulturminneprosjektene består i innsamling av dokumentasjon og digitale utstillinger på internett . – Heldigvis har vi ennå en 10 meter lang seksjon av broen på Friggfeltet stående utenfor museet, sier Krogh som forteller at den åtti tonn tunge konstruksjonen ble skåret ut av en 65 meter lang stålbro som gikk mellom norsk og britisk sektor.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 21/1 kl. 16.03 og søndag 22/1 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.