Hopp til innhold

Norsk musikk for franske fløyter


Fire norske komponister fikk fremført nye verk av Det franske fløyteorkester på en konsert i Paris. Tre av komponistene uten noen gang å ha hørt klangen av et slikt orkester, før.

Det franske fløyteorkester

Når de er fulltallige, er de 24 fløytister, i Det franske fløyteorkester

For et rent fløyteorkester er en sjeldenhet og en raritet. Det franske fløyteorkester, Orchestre de Flûtes Français, ble dannet i 1985, og er det første fløyteorkester i Europa, ifølge orkesterets hjemmeside.

Hele familien

Komponisten Olav Anton Thommessen

Olav Anton Thommessen

Foto: Lisbeth Risnes/MIC

Orkesteret består av hele fløytefamilien, fra piccoloen til kontrabassfløyten.

-Egentlig et ganske usymmetrisk ensemble,

sier Olav Anton Thommessen, om selve klangen i orkesteret.

-Piccoloene er fryktelig sterke, og denne kontrabassfløyten, ohff, ohff, høres ut som et flaskeorkester. Jeg hadde aldri sett en kontrabassfløyte før jeg dro ned til Paris, jeg. Og det er et rart syn, altså. En gigantisk trekant med en pigg, og så sitter man på en høy stol og blåser.

Komponisten Ida Heidel

Ida Heidel

Foto: Marte Røren

Fløytist under press

Ida Heidel, som også er utdannet fløytist, har spilt i Det franske fløyteorkester tidligere. Det var hun som tok initiativet til at norske komponist-kolleger skulle få prøve seg for dette ensemblet.

-Det er høyere forventningspress for meg, selvfølgelig, for de fløytistene jeg kjenner, de forventet jo at jeg nå virkelig skulle skrive noe for fløyten.

Fugler og triller

Komponisten Øyvind Torvund

Øyvind Torvund

Foto: Stian Andersen

Øyvind Torvund assosierer fløyteorkesteret med naturlyder. I stykket hans er det toner og triller, pust og blåsing, vind og støy. Alt går an. Til og med melodien har fått plass i Torvunds stykke.

-Det skal ikke være noe i veien for å bruke melodi i dag, synes jeg. En komponist, musiker, lydkunstner kan gå ut i verden og bruke et hvilket som helst materiale. Det er måten kunstneren bruker materialet på, vi kan sette samtidsfortegnet på.

Abstrakt musikk

Komponisten Emil Bernhardt

Emil Bernhardt

Foto: Stian Andersen

-Jeg har ikke tenkt naturbilder i det hele tatt, jeg,

sier Emil Bernhardt.

-Det er ren radikalisert abstraksjonstenkning som ligger bak. Jeg har tenkt flater og felt. Så det forestiller ingenting. Selv om det er nærliggende å tenke på fugler og pip-pip’er og sånn, da, når man hører fløyter…

  • Felix relics re-mix av Olav Anton Thommessen
  • Trois tableaux av Emil Bernhardt
  • Winter Collage av Øyvind Torvund
  • Volatil av Ida Heidel

Norske komponnister og franske fløyter i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 14. april kl. 21.03 - 22.00