Herman "Jackrabbit" Smith-Johansen

Det måtte en nordmann til for å få introdusert langrennssporten til Canada og Nord-Amerika.

Herman "Jackrabbit" Smith-Johannsen

Herman Smith-Johannsen introduserte langrennssporten til Canada og Nord-Amerika.

Foto: Canada sports Hall of Fame

Herman Smith-Johannsen ble født i Horten i 1875, og ble tidlig grepet av skisporten. Han var blant annet tilskuer under det første Holmenkollrennet i 1892. Han gikk også i løypa etter vinneren av den første 50 kilometeren.

Programmet om Herman "Jackrabbit" Smith-Johannsen er ved Arne Grimstad, og ble sendt første gang 10. september 1973:

"Jackrabbit"

Herman Smith-Johannsen og kong Olav deltar på ULL skiklubb's 100 års feiring.

Herman Smith-Johannsen og kong Olav deltar på ULL skiklubb's 100 års feiring i 1983.

Foto: Nils Lund / Scanpix

Ved århundreskiftet emigrerte han til USA og Canada, og livnærte seg ved å selge maskiner til bygging av jernbanen i Ontario. Her hadde han mye kontakt med indianerne. De ga ham tilnavnet ”Jackrabbit” siden han beveget seg så raskt på ski, sammenliknet med trugene andre brukte.

Order of Canada

Herman Smith-Johannsen var opptatt av å dele gleden ved ski og friluftsliv med andre, og i 1972 ble han utnevnt til medlem av Order of Canada for arbeidet med å innføre skisporten til landet. I 1974 kom en film og hans liv, med tittelen ”Jackrabbit”.

Døde som 112-åring

Herman Smith-Johannsen ble en svært gammel mann. De siste 28 årene av sitt liv bodde han i villmarken nord for Montreal i Canada, og huset hans er blitt ”Jackrabbit Museum”. Han hadde sin daglige skitur til tross for langt framskreden alder. Som 111-åring dro han tilbake til gamlelandet igjen og døde i Tønsberg i 1987. Da var han blitt nesten 112 år gammel og en av de eldste nordmenn noensinne.

Hør programmet på NRK Gull mandag 30. januar