Normal

Norges nasjonalprogram

Norges nasjonalprogram kaller Nitimen seg gjerne. I løpet av årene er timen blitt til to, men stadig et lite pustehull på formiddagen for et stort radiopublikum.

Nitime-redaksjonen

1. rekke f v: Janecke Tønnessen, Helen de Bellis og Tone Johannesen. 2. rekke f v: Hans-Petter Jacobsen, Karin Wetlesen, Ida Kjøstelsen, Ellen Marie Steen og Hanne Hoftun. 3. rekke f v: Rune Alstedt, Pål Thoresen og Erik Baanerud.

Foto: NRK

Med toner fra ”Memories of you” starter hver eneste utgave av Nitimen og forteller de mange lytterne at Nitimen er på lufta igjen.

På lufta siden 1965

Mye musikk, gjester i studio og reportere ute i det ganske land har helt siden starten 1. februar 1965 vært oppskriften.

Da gikk den aller første sendingen av Nitimen på lufta. Reiseradioen som kom på lufta sommeren 1963 var forbildet. Primus motor Kjell Thue ønsket å lage et folkelig program med nyskapende, muntlig og lettere radio.

Dette var nye toner i NRK-sammenheng hvor folkeopplysning og tyngre radiostoff lenge hadde stått sterkest i fokus.

Lytterne strømmet til og Nitimen ble raskt Norges største og mest populære radioprogram. Selv i dag med en lang rekke konkurrerende programmer og radiokanaler ligger Nitimen stadig på lyttertoppen med rundt én million lytterene en vanlig dag.

En stor familie

Gjennom historien har mange kjente stemmer bidratt til å forme programmet, blant dem foruten nevnte Kjell Thue, Kåre Hegseth, Kari Bay Haugen, Knut Borge, Alf Tande-Petersen, Knut Bjørnsen, Toppen Bech, Totto Osvold, Ruben Friis og mange, mange flere. Under første sending i 1965 deltok til og med Odd Børretzen som reporter!

Fra en til to timer

Tirsdag 4. april 2000 gikk Nitimen over å være en times sending til to timers. I påska noen år tidligere ble det forsøkt med utvidet sendetid og erfaringene var så positive at man gikk over til en Nitime som var to timer.

Tirsdag til lørdag er det to timers sendinger, mens det mandager er bare en times Nitime. Margrethe Holt og Det fikser P1 har fått beholde sin faste sendetid og da gjør Nitimen seg ferdig på en time.

Hans-Petter, Ida og Pål

I dag bytter Hans-Petter Jacobsen, Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen på jobben som programledere.

Rundt seg har de flere reportere og andre medhjelpere som sørger for at Nitimen langt inn på 2000-tallet fortsatt er et førstevalg hos norske radiolyttere.

Nitimen hører du på NRK P1 mandag til lørdag kl 09.05 – 11.00. (Mandager fram til kl 10.00).

Pål Thoresen, Ida Kjøstelsen, Hans-Tore Jacobsen

Nitimens Pål Thoresen t v , Ida Kjøstelsen og Hans-Petter Jacobsen populært følge for norske radiolyttere.

Foto: Rune Lind / NRK