Hopp til innhold

Tidligmusikk forblir bifag ved musikkhøyskolen

Norges Musikkhøgskole planlegger å styrke sitt studietilbud i tidligmusikk og på originalinstrumenter . - En oppfordring til dilettanteri, sier kjent musikkprofessor.

Norges musikkhøgskole

Norges musikkhøgskole

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

I motsetning til de fleste andre europeiske land, har Norge ikke noen samlet musikerutdannelse innenfor tidligmusikk og barokk-instrumenter. Nå planlegger Norges Musikkhøgskole å bygge ut et tilbud på området.

Eirik Birkeland

Rektor Eirik Birkeland

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Tidligmusikk er et stadig viktigere felt, og vi ønsker å gjøre det mer sentralt i vår virksomhet, sier rektor Eirik Birkeland ved Norges Musikkhøgskole.

Valgfag

Musikkhøyskolen planlegger imidlertid ikke å bygge ut en fulltidsutdannelse innenfor tidligmusikk. - Vi velger å gjøre det til støttefag for de som studerer vanlige klassiske instrumenter, med enkelte unntak. Dvs. at hvis man studerer feks. trompet, kan man få prøve litt barokktrompet, og hvis man studerer fiolin, kan man få prøve litt barokkfiolin, sier Birkeland.

Amatørmessig

Rolf Lislevand

Rolf Lislevand

Foto: Thomas Eberl / ECM

- Et slikt opplegg er en ren oppfordring til dilettanteri, sier den verdenskjente luttenisten Rolf Lislevand som har vært med på å bygge opp et tidligmusikkinstitutt ved musikkonservatoriet i Trossingen i Tyskland, der han er professor. - Man må forstå at tidligmusikk er et helt annet fagfelt enn klassisk musikk. Det krever skikkelig fordypning gjennom et heltidsstudium, sier Lislevand til NRK.

Barokkfiolinist blir teorilærer

Barokkfiolinisten Andrew Manze

Andrew Manze

Foto: Benjamin Ealovega

- Vi vil at tidligmusikken skal komme alle på skolen til gode, både studenter og lærere, og derfor velger vi å integrere den i allerede etablerte fag, sier rektor Birkeland. Dette er bakgrunnen for at Musikkhøyskolen nå har ansatt den verdenskjente engelske barokkfiolinisten Andrew Manze som lærer i "historisk orientert interpretasjon". Andrew Manze skal altså ikke bygge opp en barokkfiolinklasse ved Musikkhøyskolen. - Det er ikke lagt opp til det, sier Birkeland.

Gått ut på dato

- Dette er en en utdanningspolitisk holdning som har gått ut på dato, sier Rolf Lislevand, som synes det er veldig synd for alle de unge up-and-coming tidligmusikerne som finnes i Norge idag. En av disse er Christiane Eidsten Dahl, som studerer moderne fiolin ved Baratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Hun planlegger å gå videre med å studere barokkfiolin på masternivå.

Reiser ut

- Jeg vil selvsagt studere barokkfiolin på fulltid slik at jeg kan spille instrumentet på samme nivå som moderne fiolin, sier hun. - Hvis det hadde eksistert en skikkelig tidligmusikk-utdannelse i Norge, ville det bidratt til å bygge opp et profesjonelt tidligmusikkmiljø i landet. Nå drar folk til utlandet for å studere, og mange blir ute for godt.

Musikkantikk. Søndag 14. desember kl. 16.03, mandag 15. klokken 20.30 (reprise). På P2.