Hopp til innhold

Norge på kryss og tvers med radiomikrofonen

Gjennom mer enn 35 år har hun reist Norge på kryss og tvers med radiomikrofonen. Oftest har natur vært tema. Gjennom en radiotime tirsdag 1. mai lar Helge Søfteland oss møte Kari Bay Haugen - for en gangs skyld på den andre siden av mikrofonen. Fikk du ikke hørt programmet kan du fortsatt høre det i nettradioen.

Jan-Yngvar Kiel, Kari Bay Haugen og Berit Haugrud
Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Jeg elsker dette livet. Reise rundt og treffe folk som brenner for det de holder på med. Jeg lærer så utrolig mye og får så mye påfyll. Og så er det jo kjempehyggelig å vite at 600 - 700 000 hører på oss når vi byr på Naturens verden hver søndagsmorgen i NRK P1 hver søndagsmorgen, sa Kari Bay Haugen da NRK P1s nettsider for en stund siden hadde gleden av å være med henne ute på reportasjeoppdrag.

Da besøkte hun gården Tiller Nordre noen kilometer utenfor Trondheim sentrum. Å drive bynært gårdsbruk var et av temaene for i Naturens verden den påfølgende søndagen.

Der treffer Kari Bay Haugen Berit Haugrud som driver gården, mens mannen kjører lastebil for å få endene til å møtes. Selv om de har 300 dyrka mål og er en "storgård" etter trøndersk målestokk gir det ikke nok inntekt at begge to kan jobbe "bare" på gården.

Kari Bay Haugen tar med seg Berit på en rusletur ned til kyrne. Berit roper på kyrne som blir litt lettere forvirret når matmor begynner å kalle på de rett etter at de er ferdig med morgenstellet.

Sammen med seg på Tiller Nordre har hun også fylkesjordsjefen i Sør-Trøndelag Jan-Yngvar Kiel. Han blir med Kari på en rusletur ned til Nidelva og med radiomikrofonen som selskap snakker de om hvordan det er å drive gårdsbruk så nært en storby. Hvilke utfordringer og muligheter det gir.

Selv gårdbrukerkone
Tilbake på gården serverer Lars-Ivar Nordtiller kringle og kaffe på de besøkende. Kari Bay Haugen er selv gårdbrukerkone ved siden av NRK-jobben og deltar aktivt i diskusjonen både om gjelling av unggriser og omleggingen til økologisk landbruk.

Selv om det er bare mandag jukser Kari og hennes medprogramledere Ketil Gravir og Frank A Jenssen litt. Fra Tiller Nordre setter Kari vekselsvis over til Ketil som er i Telemark og ser på kyllinger og til Frank som er ved en laskeelv i Vesterålen sammen med fiskeforsker Morten Halvorsen.

De jobber ikke "bare på" søndager, men har travle dager hele uka for å komme rundt, få innslagene på bånd og sendingene ferdige. På Nordre Tiller skinner sola og det er ikke langt å gå verken til det ene eller det andre.

- Sist jeg var i Trøndelag snødde jeg inne. Jeg var i Oppdal og i Budal og hadde et fryktelig vær. Men Naturens verden skal lages i naturen. Det er alle vi som jobber med programmet 100 prosent enige om. Og jeg tror våre mange lyttere også blir skuffet hvis vi skulle begynne å sette oss til i et varmt radiostudio, ler Kari.

Radioveteranene Kari Bay Haugen og Gunnar Haugan
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Startet i Reiseradioen
Kari Bay Haugen begynte sin NRK-karriere så smått som kåsør i Reiseradioen i 1965. Deretter fortsatte hun blant annet i Nitimen og mye annet. Rundt 1980 ble hun innvolvert i oppbyggingen av radioens Program 2.

Det var sammen med Rolv Kirkvaag hun begynte med naturprogrammer. Mange vil nok huske deres programmer fra Alaska. Så ble det Naturens verden sammen med Ketil Gravir.

- Jeg elsker denne jobben. Være ute hos folk. Ikke A-kjendiser, men vanlige folk som brenner for det de holder på med. Slik som Berit som jeg har møtt i dag som stortrives med å få jobbe med kyrne sine, med aspargesdyrkeren eller han som lever og ånder for Røros-kua.

Gir meg så mye
- Dette gir meg så mye. Jeg lærer så mye og stadig noe nytt. Og så er vi et radioprogram hvor lytterne kun får disse opplevelsene. Vi har ikke musikk eller konkurranser hvor du kan vinne krus. Vi tror det fortsatt er mange som setter pris på et slikt radioprogram hvor vi farter rundt og slår av en prat med folk vi møter på vår vei. At 600 - 700 slår på radioen søndag etter søndag tar vi som et godt tegn på at de liker denne radiotimen på søndagene, sa Kari Bay Haugen da vi var med henne på reportasje på gården Tiller Nordre i Trondheim.

I NRK P1 1. mai forteller hun videre om sin lange og mangfoldige NRK-karriere i samtale med Helge Søfteland.

Hør programmet "Radiostemme gjennom 35 år - Kari Bay Haugen" i NRK P1 tirsdag 1. mai kl 08.07.

Kari Bay Haugen og Jan-Yngvar Kiel
Foto: Jon-Annar Fordal / NRK