Nordlys

Denne kvelden stod lyset i en rolig statisk bue over nordhimmelen, som en kongekrone.

Nordlys
Foto: SrA Joshua Strang

Dette postkortet er sendt inn av Odd Usterud, Hvalstad

Denne hendelsen skjedde om kvelden 20.09.1957.

Jeg var bosatt i Bergensområdet, hadde tatt artium om våren, og var nå befalselev på Kystartilleriets Befalskole på Helleneset like nord for Bergen. Jeg hadde vært på perm og besøkt kjæresten min, som jeg nå snart har vært gift med i 45 år, og kom med siste buss før tappenstrek utover mot leiren. Det siste stykke måtte jeg gå langs Helleveien, med utsikt ut over byfjorden mot nordvest.

Sjeldent vær

Det var som vanlig Bergensvær med regn og sur nordavind, men denne kvelden var det mørkt, men kaldt klarvær, og et helt uvanlig nordlys. Det er ikke vanlig med nordlys i Bergensområdet, i alle fall ikke så tidlig på året, og sjelden klarvær så det kunne sees, så jeg ble opptatt av det.

Tidligere når jeg hadde sett nordlys, hadde det flakket over himmelen, med varierende farge og intensitet. Det spesielle denne kvelden var at det sto rolig i en statisk bue over nordhimmelen, med form omtrent som en kongekrone.

Da jeg kom inn på brakken fortalte jeg til de andre på rommet vårt om nordlyset, vi bodde 8 mann sammen. Noen gikk ut og så på det, og bekreftet det jeg hadde sagt, og så var det sengetid.

En konges død

Neste morgen ble vi purret før vanlig tid, med beskjed at Kong Haakon var død om natten, og at vi skulle stille i permuniform for en spesiell hovedoppstilling. Da så alle på rummet på meg.

- Du med den kongekronen, er du synsk?

Dødsfallet førte til mange ekstra aktiviteter for oss, blant annet en stor parade i Bergen på gravferdsdagen. Vi diskuterte også om kongekronen på himmelen kunne ha vært et slags varsel om at kongen skulle dø om natten, men vi var ikke overtroiske og avviste dette som å være en tilfeldig hendelse.

Uannsett, jeg kommer aldri til å glemme den hendelsen, og har ofte senere tenkt på den når jeg har sett normalt nordlys.