Hopp til innhold

Nordens mest populære mann

Nordens mest populære mann i 1810 fikk nylig sitt minnesmerke på Bygdøy. Christian August ble den første norske statsminister og svensk kronprins før han falt av hesten og døde.

Soldater i 1808-uniformer ved avdukingen av Christian Augustmonumentet
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Han var tysk prins, dansk general, Norges første statsminister og svensk kronprins. I MUSEUM får du høre om Christian August, - en mann som kunne ha forandret hele 1814 om han bare ikke hadde falt av hesten.

Dronning Sonja, direktør Olav Aaraas på Norsk Folkemuseum og kulturminister Anniken Huitfeldt

Dronning Sonja, direktør Olav Aaraas på Norsk Folkemuseum og kulturminister Anniken Huitfeldt applauderer det restaurerte monumentet i Karl Johans folkepark på Bygdøy.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Nøyaktig på 200-års dagen for hans dramatiske død avduket dronning Sonja det nyrestaurerte monumentet over Christian August i Paradisbukta ved Huk på Bygdøy den 28.mai. Mannen som i sin samtid var den mest populære person i hele Norden, og som så for seg at han personlig skulle samle de tre riker til en forbundsstat under samme konge, er i dag så godt som ukjent.

Da han falt av hesten og døde i 1810, var han svensk kronprins, og det brøt ut tumulter og kaos i Stockholm under hans gravferd. Som en av prinsene i adelsfamilien Sønderborg-Augustenborg i Schleswig Holstein kunne Christian August ha gjort karriere ved det danske hoff, men isteden ble han kommandant på Fredriksten festning i 1803, hvor han etter eget utsagn fant tiden nokså lang.

Norsk nasjonalhelt

Alt forandret seg da Danmark-Norge kom i krig med England i 1807. Norge ble isolert, og Christian August ble utnevnt til sjef for den norske regjeringskommisjonen. I praksis var han både ”statsminister” og øverstkommanderende. Svenskene angrep i 1808, men Christian August slo svenskene i tre slag, ved Toverud, Trangen og Prestebakke. Christian August ble norsk nasjonalhelt.

Da det brøt ut revolusjon i Sverige og Gustav IV Adolf ble tvunget i eksil, fikk den norske statsminister og seierrike general tilbud om å bli svensk kronprins. Han takket ja, med den hensikt å forsøke å samle Norden under den danske kong Fredrik VI. - Hadde han ikke fått slag og falt av hesten etter bare fire måneder i Sverige, ville det aldri ha blitt noe Karl Johan og 1814, sier doktorgradsstipendiat Morten Nordhagen Ottosen fra Universitetet i Oslo.

Museum i NRK P2

  • lørdag 5. juni kl. 16.03 og
  • søndag 6. juni kl. 8.03

Programleder: Øyvind Arntsen