Hopp til innhold

Nonneseter kloster

Inneklemt mellom Biblioteket og Bergen Storsenter ligger en bygning nesten ingen legger merke til. Det er Tårnfoten, Bergens eldste bygning og inngangen til Nonneseter klosterkirke som for lengst er slukt av byutviklingen.

Nonneseter stasjon på Bybanen i Bergen er oppkalt etter kvinneklosteret som lå akkurat her.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Bortgjemt og inneklemt mellom et supermarked, en fabrikk, trafikkerte gater og jernbanestasjonen i Bergen ligger to små rester etter et av Norges flotteste klostre ,- benediktinernes Nonneseter . Det eneste som er igjen etter at Vincents Lunge rev ned bygningene etter reformasjonen er en kvadratisk murbygning , en tånfot på snaue 9 x 9 meter og et lite korkapell.

Bergens eldste?

Tårnfoten er eldre enn Håkonshallen. Kanskje Bergens eldste bygning

Tårnfoten er eldre enn Håkonshallen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Tårnfoten kan være Bergens eldste bygning, sier middelalderarkeolog Alf Tore Hommedal fra Universitet i Bergen. Han har ledet flere utgravninger ved Nonneseter stasjon, som er et nytt stoppested på Bybanen i Bergen. Sammen med Åslaug Ommundsen fra Senter for middelalderstudier tar han med Museum på en vandring i bygatene og inn i korkapellet.

Stort i europeisk målestokk

På begynnelsen av 1300-tallet bodde og arbeidet det her 35 nonner pluss legsøstre og personer knyttet til driften av klosteranlegget, som hadde mange store eiendommer og en kirke med et 50 meter langt skip.- Dette var et stort kloster etter europeisk standard, sier Ommundsen. Døgnet var delt inn i tidebønner, syv ganger hver eneste dag, og en om natten. Dagene ble fylt med sang, musikk og arbeid, sier Ommundsen, som er ekspert på middelalderens skriftfragmenter.

Trist sorti

Jo Høyer, Åslaug Ommundsen og Alf Tore Hommedal foran klosterkirken.

Jo Høyer, Åslaug Ommundsen og Alf Tore Hommedal.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Vi vet ikke sikkert at det ble skrevet og kopiert bøker i dette klosteret, men det er sannsynlig, sier hun. I Museum kan du også høre historien om den triste sortien til Nonneseter kloster. På 1400-tallet begynte det å gå nedover med benediktinernonnene her, og til slutt ble både nonner og eiendommer overført til andre klostre. Før reformasjonen og Vincents Lunge gjorde slutt på alt og rev klosteret. Bortsett fra tårnfoten og korkapellet, som står der som middelaldermonumenter midt i Bergens travleste strøk den dag i dag.

Få med deg spennende historie i Museum, lørdag 19/3 kl. 16.03 og søndag 20/3 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.