NRK Meny
Normal

Nok drikkevann til verdens fattige

Det er mer enn nok drikkevann til verdens fattige ifølge en norsk hydrogeolog. Det finnes enorme reservoarer med ferskvann både under land og ute under havbunnen. Det er egentlig bare viljen det står på.

Boring etter vann i Rwanda
Foto: Fridtjov Ruden

Nesten 1 milliard mennesker på kloden mangler rent drikkevann – og
tilgang på rent vann for verdens fattige er et av FNs viktigste mål frem mot 2015.

På veien mot dette målet spiller en norsk hydrogeolog en viktig rolle, en mann som har boret sine tusen brønner på jakt etter vann over store deler av verden, men med hovedfokus på Afrika.


Akkurat nå jobber Fridtjov Ruden med en løsning for Gaza. 2 kilometer under bakken ligger det et stort vannreservoar - mer enn stort nok til å dekke behovet for Gazas befolkning. Det koster en del å bore brønnene, men utover det er det uproblematisk å få vannet opp.

Enormt reservoar i Tanzania

Hydrogeolog Fridtjov Ruden har også funnet vann til befolkningen i millionbyen Dar es Salaam i Tanzania. Et reservoar med det reneste drikkevann, mange ganger størrelsen på Mjøsa. Flere brønner er boret, og vannet strømmer opp kontinuerlig. Det er bare å legge rørene inn til byen. Men korrupte tanzanianske myndigheter hindrer de fattige i å få det hardt tiltrengte vannet.

Vannreservoaret fortsetter langt ut under Det indiske hav, forteller Ruden. Og tilsvarende undersjøiske ferskvannsreservoarer finnes mange steder på kloden. Utenfor Jakarta i Indonesia, utenfor Bangkok - byer som i dag har store problemer med synkende grunnvannsnivå. Dette fører til at Bangkok synker med flere centimeter i året. Ifølge Ruden kan man føre ferskvann fra de undersjøiske reservoarene og inn under byene, for langsomt å jekke dem opp igjen.

Få med deg portrettet av Fridtjov Ruden - mannen som har en drøm om å skaffe vann til verdens fattige - i

På livet laus i NRK P2

  • lørdag 28.februar kl 17.03

Programleder: Vibeke Røiri