I Capuleti e i Montecchi

Hør verdensstjernene Anna Netrebko og Elina Garanca i Covent Gardens oppsetning av Bellinis Romeo og Julie.

Anna Netrebko
Foto: Esther Haase DG

Elina Garanca

Elina Garanca i Rossinis Askepott ved The Met tidligere i år.

Foto: Mary Altaffer / AP

Den russiske sopranen Anna Netrebko og den latviske mezzosopranen Elina Garanca er begge med i Vincenzo Bellinis opera ”I Capuleti e i Montecchi” fra The Royal Opera House, Covent Garden i London.

På begynnelsen av 1800-tallet kunne man lett oppleve et heroisk, maskulint uttrykk i en mezzosopranstemme. Det var derfor helt naturlig for Bellini å skrive Romeo-rollen for en dyp sopran i sin operaversjon av Shakespeares skuespill om det tragiske kjæresteparet Romeo og Julie.

Handlingen utspiller seg i Verona på 1400-tallet.

Akt 1, scene 1:
Romeo, forkledd som budbringer, kommer til Capuleti-familiens slott for å tilby fred mellom de to rivaliserende familiene; Capuleti og Montecchi. Freden skal besegles med giftermålet mellom Romeo og Julie. Julie er imidlertid allerede lovet bort til Capuleti-familiens venn Tebaldo. Selv om Julie er sterkt i mot disse bryllupsplanene, sier hun nei til å flykte sammen med Romeo og Capuleti-familien avslår også budbringerens forsoningsforslag.

Akt 1, scene 2:
Julie er alene i sitt sovekammer. Til harpeakkompagnement synger hun om sin lengsel etter Romeo. Lorenzo melder at Romeo er ankommet slottet.
Romeo ber henne igjen om å flykte sammen med ham, men hun holder fast på sitt nei.

Akt 1, scene 3:
Bryllupsforberedelsene til Julies og Tebaldos bryllup er i full gang. Romeo blir avslørt i det han trenger seg inn i Capuleti-familiens slott for å bortføre den kommende bruden.

Montecchi-familien går til angrep. Romeo vil igjen forsøke å overtale Julie til å rømme sammen med ham, men han blir stoppet av brudgommen Tebaldo og Julies far, Capellio, overhodet for Capuleti-familien. I siste liten blir så Romeo brakt i sikkerhet av sin egen familie.

Akt 2, scene 1:
Julie lengter etter Romeo og hun lurer på hva som er skjedd med ham.
Lorenzo, som også er lege, tilbyr henne en sovedrikk. Drikken vil sette henne i en tilstand av dyp søvn og hun vil komme til å se ut som om hun er død, men bare tilsynelatende. Lorenzo forsikrer henne at Romeo vil være der når hun våkner av søvnen. Hun er redd, men tømmer allikevel begeret.

Akt 2, scene 2:
Romeo befinner seg i nærheten av slottet til Capuleti-familien. Han synes det er underlig at ikke Lorenzo har kontaktet ham. Han støter på Tebaldo. De krangler og skal til og sloss da de får høre et sørgekor i det fjerne. Det er Julie som er død og de to tidligere rivalene forenes i en felles sorg.

Akt 2, scene 3:
Romeo befinner seg i Capuleti-familiens dystre gravmausoleum.
Han vil sørge over sin kjæreste Julie. Nå som hun er død har heller ikke han lyst til å leve lenger. Romeo tømmer et giftbeger. Like etter at han har svelget de dødbringende dråpene våkner Julie og de to elskende tar et gripende farvel med hverandre.

I det Romeo dør faller også Julie livløs om. Medlemmer av Montecchi-familien og Julies far, Capellio, kommer så til og oppdager det forferdelige som er skjedd.

Romeo: Elina Garanca, mezzosopran
Giulietta: Anna Netrebko, sopran
Tebaldo: Dario Schmunck, tenor
Capellio: Eric Owens, bass
Lorenzo: Alastair Miles, tenor

Koret og orkestret ved The Royal Opera House, Covent Garden
Dirigent: Mark Elder
Opptak fra The Royal Opera House, Covent Garden 1. januar-09