Matsprell i naturfarger og dypgrønn søndag med fokus på brennesle i Naturens verden denne søndagen.
Innhold og oppskrifter:
· Brenneslejuice (eller nesleaperitif)
· Neslepesto eller neslepuré til grønn og hvit pasta
· Brenneslepudding
· Nesledram!
· Den Blå Krukka får både lindeblomster og nesleblader
Et hav av nesle - kan bli de lekreste matretter. (Foto Inger Lise Østmoe)
Brenneslejuice
Ha en neve brennesleskudd eller bare blader alene, saften av 1 sitron og 3-4 dl vann/farrris i en blender og kjør et minutt på max hastighet. Kan smakes til med ørlite salt, evt kjøres en omgang med noen friske mynteblader eller sitronmelisse.
Dette er dynamitt, helt kanon!
Nesleblader havner også i den blå krukka og blir til en enda deiligere dram! (Foto Inger Lise Østmoe)
Brennesle-pesto
Bruk enhver oppskrift på vanlig pesto, men skift ut basilikum med brennesle (løvetannblader kan også brukes).
Serveres på en seng av vakkert dandert, nykokt hhv grønn og hvit pasta, toppes med revet ost.
Enkel brenneslepudding
1-2 dørslag med unge nesleskudd
1-2 hardkokte egg
salt og pepper
1 neve kokte byggryn (kokt ris er også utmerket)
2-3 ss smør
Unge skudd av nesle skylles og forvelles 10-15 minutter. Sil av vannet, hakk bladene og legg dem i en bolle. Rør inn kokte byggryn, hakket kokt egg, smak til med salt og pepper.
Varm opp blandingen i en gryte med litt smør, og press den deretter ned i en smurt puddingform, vend puddingen over på en fjøl eller serveringsfat.
Serveres til kjøtt, eller spises som en forrett dandert på litt salat.
Nesleskuddene kan erstattes med løvetannblad eller annet grønt etter smak og tilgang!
Program 4 – søndag 10. juli 2005 kl 08.07.
Alle programmer ligger i NRKs nettradio tre uker etter sending.