På sparktur med Anne-Cath. Vestly

- Jeg er ikke noen bydame, jeg vet du, sa Anne Cath. Vestly som elsket skogsveiene i Østmarka, sommer som vinter.

Anne Cath. Vestly
Foto: Ole Kaland / NRK

Anne-Cath. Vestly (1920-2008) var født og oppvokst på Rena. Kanskje var det derfor hun var så glad i skogen, uansett årstid. Det var jo i skogen mormor og de åtte ungene opprinnelig bodde, og i historiene om Lillebror og Knerten er det nettopp en trepinne som er Lillebror sin beste venn.

På sparktur med Anne-Cath. Vestly

Østmarka

Anne-Cath. Vestly bodde hele sitt forfatterliv på Bøler i Oslo. Her hadde hun Østmarka med de mange stiene og småveiene rett utenfor døra. Å vandre på stiene i Østmarka var god inspirasjon for Anne Cath. Vestly. Skogens ro gav henne mye mer enn larmende bygater. Og bøker og historier ble det, til glede for både barn og voksne.

I dette innslaget møter vi Anne-Cath. Vestly på sparktur med Kari Bay Haugen fra Naturens verden. Da dette opptaket ble gjort var Vestly 72 år og fortsatt lett til beins. Og sparkturer på vinterføre var noe av det beste hun visste.

Kystens vokter

Ramberg strand

Ramberg strand i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Vi skal også til Ramberg i Lofoten i denne utgaven av NRK Gull Natur. Sammen med kunstner og naturforkjemper Johs Røde skal vi kjenne lukta av hav og salt sjø rive i nesen. For sandstranda ved Ramberg i Lofoten er fantastisk også nå vinterstid.

Johs Røde fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin iherdige miljøinnsats mot Sellafield i England.

I fjæra med Johs Røde

NRK Gull tirsdag kl.09.00 og kl.20.00