NRK Meny
Normal

Kulturkraftverk?

”Stort, fult og farlig”, - slik ble kjernekraftverket i Barsebäck ofte beskrevet. Men nå er det sterke krefter som arbeider for at det nedlagte atomkraftverket skal bli et kulturminne...

Barsebäck kjernekraftverk
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

I 1980 hadde Sverige sin folkeavstemning om kjernekraft. Resultatet var at de 10 reaktorene skulle fases ut gradvis, men foreløpig er det bare Barsebäck som er stanset. Barsebäck 2 ble stengt i 2006, og for noen måneder siden åpnet det nedlagte kraftverket sine dører for publikum.

Reaktorhall i Barsebäck

Reaktorhall i Barsebäck.

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Som et storskala industriminne ruger de enorme bygningene, hver på 60 meters høyde og med skorsteiner på 120 meter, fortsatt på sin stråling og radioaktivitet. Bortsett fra at brenselsstavene er fjernet, er det nedlagte atomkraftverket helt inntakt.

I fullt verneutstyr får publikum se hele innsiden av det imponerende anlegget, fra reaktorhallen til generator, kjølesystemer og tekniske innretninger. – Det er en viss fare for kontaminasjon, for radioaktiviteten sitter fortsatt i vegger og rør, sier Maria Taranger.

Dansker for kjernekraft.

Dansker for kjernekraft.

Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

Så, etter besøket må alle vaskes og måles for radioaktivitet. I informasjonssenteret er det laget en utstilling hvor argumenter både for og imot kjernekraft blir presentert. - Barsebäck er et stort og viktig symbol for det moderne, industrielle samfunnet, og for sammenstøtet mellom forskjellige måter å tenke på, sier Henrik Borg fra Kulturen i Lund. Han står i spissen for å dokumentere og tilrettelegge for at Barsebäck skal bli et permanent kulturminne.

Velkommen til Barsebäck

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 31/7 kl. 16.03 og søndag 1/8 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte