NRK Meny
Normal

Det var en gang i Hollywood

Hør Svend Erik Løken Larsen fortelle om musikkfilmer fra den gangen musikalen fortsatt var en hovedsjanger i Hollywood.

The King and I (1957)
Foto: AP

Serien presenterer særtrekk fra musikkfilmens historie fra første lydfilm frem til 1970-tallet. Grammofonkåseriene sendes hver mandag på NRK Gull.

Hør: Det var en gang i Hollywood. På kryss og tvers i musikkfilmens historie (1:6)

Hør: Det var en gang i Hollywood. På kryss og tvers i musikkfilmens historie (2:6)

Hør: Det var en gang i Hollywood. På kryss og tvers i musikkfilmens historie (3:6)

Hør: Det var en gang i Hollywood. På kryss og tvers i musikkfilmens historie (4:6)

Hør: Det var en gang i Hollywood. På kryss og tvers i musikkfilmens historie (5:6)

Hør: Det var en gang i Hollywood. På kryss og tvers i musikkfilmens historie (6:6)

Skyggesangeren

Mange kjenner navnene til de store filmstjernene som Audrey Hepburn, Deborah Kerr og Natalie Wood, men de færreste av oss har hør om Marni Nixon. Hvem er hun? En superstjerne? Ja, på en måte er hun det fordi hun sang de kvinnelige hovedrollene i mange musikkfilmer, også i My Fair Lady, The King and I og West Side Story. Men noen stor stjerne ble hun aldri. Filmstudioene i Hollywood sørget for det. Filmprodusentene ville ikke at publikum skulle få vite at deres stjerner ikke kunne synge bra nok, og de ble derfor dubbet med en skyggesanger. Marni Nixons innsats skulle holdes hemmelig, og hun måtte derfor undertegne et taushetsløfte. Senere avslørte Deborah Kerr som ikke var bundet av noen taushetsløfter, det hele. Hun ville at publikum skulle få vite sannheten.

Synger selv

Julie Andrews
Foto: Scanpix/AP

Det fantes også en del filmstjerner som med vekslende hell selv prøvde å synge i Hollywood-musikaler. Elizabeth Taylor er en av dem. Hun sang Send in the Clowns i A little Night Music. Filmen ble ingen stor suksess til tross for at Taylor spilte hovedrollen. Det hjalp ikke at hun både var legendarisk og slående vakker. Sangstemmen hennes imponerte ikke kinogjengerne...

Serien sendes hver mandag på NRK Gull, med reprise påfølgende søndag.