Hopp til innhold

Mythos Germania!

Rundt hele Oslofjorden, fra Agder til Østfold, lå det i mange år store lagre med granittblokker som skulle til ”Hitlers fredsmonument”. I Museum kan du bli med på en reise både over og under bakken i Berlin, for å lete etter spor av de gigantiske planene den norske granitten skulle være en del av.

Modellen av ”Germania” ble brukt til filmen ”Der Untergang”.
Foto: Gustav Rossnes / NRK

Ikke noe sted i verden er det noe som ligner det som skulle ha blitt Det tredje rikes nye hovedstad. Lojal mot Hitlers gigantomaniske planer tegnet Albert Speer og hans arkitekter ut et nytt Berlin, med så store monumentalbygg at det er vanskelig å forstå.

Gustav Rossnes og Sverre Jervell på utstillingen ”Mythos Germania”.

Gustav Rossnes og Sverre Jervell på utstillingen ”Mythos Germania”.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Folkets store sal skulle romme 180 tusen mennesker og ha en kuppel på 290 meter! Midt i den syv kilometer lange nord-syd aksen skulle selve seiersmonumentet stå. Det var planlagt så stort at Triumfbuen i Paris ville ha blitt en miniatyr. Og til alt dette skulle man hente bygningsmaterialer fra hele det tyske rike, inkludert 10 millioner kubikkmeter granitt fra Oslofjordområdet. – Dette var mer enn en hyllest til førerens oppblåste selvbilde, det var ment som en oppreisning for hele det tyske folk, sier Gustav Rossnes fra Riksantikvaren.

I Museum forteller arkitekt Michael Richter i foreningen Berliner Unterwelten at betongkolossen nå er et fredet minnesmerke mot de vanvittige planene. Med tidligere ambassaderåd Sverre Jervell som guide besøker vi også utstillingen ”Mythos Germania”, som blant annet har en stor modell av ”Germania”, brukt i filmen ”Hitlers siste dager – Der Untergang”.

"Schwerbelastungskörper” syd i Berlin

'Schwerbelastungskörper” syd i Berlin.

Foto: Gustav Rossnes / NRK

Det eneste synlige spor etter ”Germania” i dagens Berlin, er ”Schwerbelastungskörper” syd i Berlin. En gedigen massiv betongkolloss, brukt som måleinstrument for å teste om grunnen ville tåle vekten av Triumfbuen.

Passende nok ligger den noen meter fra stedet der Hitlers lik ble brent og like ved Holocaustmuseet. – En vandring i denne byens gater, er en vandring i vår egen historie, sier Jervell.

Spennende historier serveres i Museum i NRK P2, lørdag 6/8 kl. 16.03 og søndag 7/8 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte her