Hopp til innhold

En armada i stein

Bli med på allfarvei i Gotlands kulturlandskap hvor vi blant annet besøker en armada av små bronsealderskip i stein på vei til dødsriket.

Per Widerstöm og Einar Østmo
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Skipet har alltid preget Gotlands historie. Skipet har blitt brukt til frakt av mennesker og dyr, fra bronsealderens padlekanoer via jernalderens roskip og til vikingtidens første forsøk med råseil og rigg.

Bildesteinene ved Änge i Butle på Gotland

Bildesteinene ved Änge i Butle på Gotland har stått på samme sted i kulturlandskapet siden 700-tallet

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

På de store bildesteinene var skipet i alle dets former det viktigste motivet. Det var en rik bildeverden av mytiske figurer og fortellinger fra åsatroen. Skipene gikk ikke bare til vanns, de var også de dødes transport til dødsriket.

Ennå står det nesten 900 skipssetninger fra bronsealder og jernalder som steinmonumenter i Gotlands kulturlandskap. Fra store skip, opptil 26 meter lange, til skipssetninger hvor mange skip i stein seiler i en tett konvoi. - En armada med sin last av døde mennesker på vei til en mytologisk havn som er ukjent for oss i dag.

– Men vi kan undres over hva de tenkte og mente, og vi kan reflektere over i hvor stor grad skipet preget både det praktiske og det religiøse, sier professor Einar Østmo.

I MUSEUM tar arkeolog Per Widerstrøm fra Gotlands museum lytterne med til flere steder utenfor allfarvei i Gotlands kulturlandskap, for å fortelle om disse bemerkelsesverdige fornminnene. - Jeg tror skipet betydde like mye for bronsealderens mennesker som bilen gjør for en Stocholmare i dag, sier Widerstrøm. – Det betydde mye mer, sier Einar Østmo.

Einar Østmo og Per Widerström ved Rannarve på Gotland hvor en armada av bronsealderbåter seiler mot

Per Widerstöm og Einar Østmo ved et 26 meter langt og tre tusen år gammelt skip i stein ved Gannarve på Gotland.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Steder MUSEUM besøker : Stor skipssetning ved Gannarve, armada av små bronsealderskip ved Rannarve og bildesteinene ved Änge i Butle.

Museum i NRK P2, lørdag kl. 16.03 og søndag kl. 08.03.

Hør Museum på nettradio