NRK Meny
Normal

Dronning Mauds siste dager

Dronning Maud tilbrakte inntil fem måneder hvert år på Appleton House i Norfolk i England. Her hadde hun sitt private dronningrike, med hester, have, spaserturer og selskapelighet. Det var også herfra hun reiste for siste gang til sin suite på Claridges hotell for juleshopping i London i november 1938.

Dronning Maud i august 1936. Hun er til stede på en offisiell begivenhet.
Foto: Arkiv / Scanpix

Appleton House.

Appleton House.

Foto: Det kongelige slotts arkiv

En kort, kongelig ridetur fra Sandringham Estate lå Appleton House, en moderne herskapsvilla dekket av villvin, med hageanlegg, staller og turstier. Allerede i 1896, da Maud og Håkon fikk huset av kong Edward den 7., var det sentralfyr, innlagt vann og elektrisitet.

Et fast tjenerskap sto klart året rundt, og etter første verdenskrig tilbrakte Dronning Maud fem måneder på Appleton hvert år. Hun reiste på et kort våropphold, og kom tilbake i slutten av september for å bli til juletider.

I øverste etasje på The London Clinic ble Dronning Maud operert 16/11 1938.

på The London Clinic ble Dronning Maud operert 16/11 1938.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

En tur inn til Claridges hotell og juleshopping i London hørte alltid med, men da dronning Maud ankom sin suite i byen i november 1938 var noe galt. Hun klaget på magesmerter og ble undersøkt av de kongelige leger på hotellet. To dager senere var hun operert for ”et maveonde” på den private The London Clinic i Harley street, og kong Haakon var på vei fra Norge.

Haakon og Maud snakket sammen en siste gang etter operasjonen den 16.november, og det så ut som om dronningen skulle komme seg., men natt til 20.november, klokken 00.25 døde dronning Maud alene i sitt rom på sykehuset, med en sykepleier på nattevakt ved sin side.

Tor Bomann-Larsen på stedet der Appleton House en gang lå.

Tor Bomann-Larsen på stedet der Appleton House en gang lå.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I denne utgaven av Museum forteller dronningens biograf, Tor Bomann-Larsen, om Mauds siste dager, og om hvordan Appleton ble gitt tilbake til det engelske kongehuset allerede i 1938. Huset ble revet midt på 1980-tallet, men haveanlegget er fortsatt inntakt.

Spennende historie serveres i programmet Museum. I NRK P2, lørdag 26/12 kl. 16.03 og søndag 27/12 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte her