Arkeologisk utgraving i stua

Alle skulle ha sin egen, arkeologiske utgraving hjemme i stua, sier Ola Myhre på gården Them nedre i Sem i Vestfold.

Gården Them nedre i Vestfold

De eldste laftene på gården Them nedre i Vestfold er datert til 1563

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Han og familien har åpnet finstua for en arkeologisk utgravning, og kan nå følge kulturlagene under gulvet tilbake til tidlig 1500-tall. Fra før er de store laftestokkene i stua datert til 1563, noe som gjør denne gården til et av de aller eldste trehusene i hele Norge.

Navnet Them kommer fra gammelnordisk og kan bety frostfritt. – Uansett vet vi at det har vært både tingstue og skole her, sier Ola Myhre, som forteller at barna nå er 12.generasjon som har bodd på denne gården.

Arkeologer

Arkeologene Trude Aga Brun, Vibeke Lia og Maria Westrum Solem graver under stuegulvet.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Arkeolog Trude Aga Brun fra Vestfold fylkeskommune mener denne form for arkeologiske undersøkelser, som fokuserer på perioden etter reformasjonen kan gi ny og viktig kunnskap om de århundrene vi nettopp ha lagt bak oss. -

Arkeologisk kunnskap om 1600 og 1700 tallet er like viktig som å grave ut steinalderboplasser, sier Aga. – Arkeologiske funn kan både bekrefte og utdype det vi vet fra skriftlige kilder, sier hun.

Arkeologer

Arkeologer fra Vestfold fylkeskommune har gravd opp stua til Ola Myhre

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I MUSEUM forteller Aga og arkeolog Vibeke Lia om hva de har funnet under gulvet på Them nedre og hvordan det er å grave inne i et bolighus

Museum på NRK P2, lørdag kl. 16.03 og søndag kl. 08.03

Hør Museum i nettradio