Hopp til innhold

Arven etter Alfred Nobel

Bli med på en vandring i Sveriges første ”Miljörum” som er en miljøpark og et frilufts industrimuseum ved bredden av Dalslands kanal.

Alfred Nobel
Foto: Scanpix/Ap

Elektrokjemi

Etter tung forurensning av en elektrokjemisk fabrikk, grunnlagt av Alfred Nobels testament-eksekutør, er området i dag et forbilde for hvordan forgiftede industritomter kan bli et moderne sted for opplevelse og kunnskap.

Inspirert av en japansk hage er EKA Miljørum både park og friluftsmuseum.

Inspirert av en japansk hage er EKA Miljørum både park og friluftsmuseum.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I 1895 lå fossen i Bengtsfors helt fri, og det var heller ingen som bodde på akkurat dette stedet ved bredden av Dalslands kanal i de dype svenske skogene. Idyllen tok slutt da Alfred Nobels nære medarbeider Rudolf Liljequist bygde sin elektrokjemiske fabrikk EKA og et vannkraftverk ved fossen.

Fra brakk til blomst

Store utslipp av kvikksølv og dioksiner fra elektrolyseproduksjonen av klaralkaliske kjemikalier forgiftet grunnen, men Bengtsfors blomstret opp som en moderne, liten industriby. Den dag i dag er EKA en del av AkzoNobel konsernet, men fabrikken er flyttet til Gøteborg og den gamle industritomten har ligget brakk og ødelagt helt fram til for noen få år siden.

Bo Tivesten og Jacob Sandzén med relieffet av Alfred Nobel.

Bo Tivesten og Jacob Sandzén med relieffet av Alfred Nobel.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Etter en statlig bevilgning på 270 millioner svenske kroner er hele det gamle EKA-området sanert og renset for 15 tonn kvikksølv. Sommeren 2010 åpnet en park på ett mål der den gamle fabrikken sto. ”EKA Miljørum” har blitt Sveriges første, utendørs industrimuseum og miljøpark, inspirert av den japanske hage med rennende vann, steiner og blomster.

Hyllest til eksekutør

I tillegg er det reist en teglstensmur som gjenspeiler fabrikken i miniatyr, med en industrihistorisk utstilling og en hyllest til Rudolf Liljekvist, som også var eksekutør av Alfred Nobels testamente. EKA Miljørum er også starten på et norsk-svensk samarbeid om utvikling av industrihistorie og miljøvern som et satsingsområde i hele vassdraget fra Stora Le i Norge til Vänern i Sverige.

Historie blir ikke bedre enn den du hører i Museum, NRK P2, lørdager kl. 16.03 og påfølgende søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Mer om Studio Sokrates

Hør NRK P2 direkte