Hopp til innhold

Gullgubbene

I denne utgaven tar Museum turen til Hov ved Vingrom. Her, på vestsiden av Mjøsa, like syd for Lillehammer, kan det ha ligget et sentralt kult-sted i jernalderen.

Tor Sæther og Tom Haraldsen på funnstedet for gullgubbene på Hov

Tor Sæther og Tom Haraldsen på. funnstedet for gullgubbene på Hov

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Da E6 skulle utvides for OL på Lillehammer, gjorde arkeolog Tom Haraldsen et så sensasjonelt funn i en veiskjæring ved Vingrom at han bestemte seg for å holde det hemmelig. I første omgang var det tre gullgubber; små , løvtynne bilder trykket ut i gullblikk, på størrelse med en lillefingernegl.

Jernalderbosettinger

I årene som fulgte ble det gjort flere utgravninger ved Hov, offisielt for å lete etter jernalderbosettinger, men arkeologene gjorde helt andre funn; Bare noen få titalls meter opp fra Mjøsa kunne arkeologene konstatere at det hadde ligget et hus på 500 -600 tallet som ikke var en del av et gårdsanlegg, og som sannsynligvis heller ikke hadde vært et bolighus.

Illustrasjon fra boken om Sorte Muld : en jernalderkriger med fullt kamputstyr

29 gullgubber er til nå funnet ved Hov.

Foto: ukjent

Inne i huset ble det funnet et enegget , kort sverd, en såkalt skramsaks fra ca 550 e.Kr., og flere gullgubber. I tillegg fant man perler, en ringnål, kniver og et halvt dusin ildstål. – Dette må ha vært et kulthus, sier Tom Haraldsen.

Gullgubber

Det var han som fant de første gullgubbene og ledet utgravningene ved Vingrom, som Oldsaksamlingen overtok høsten 2008. Da ble det funnet enda 11 gullgubber, så til sammen er det nå 29 gullgubber fra det samme, konsentrerte området på hustuften ved Hov.

Kultsted

Arkeologene Tom Haraldsen og Tor Sæther på Mjøsisen .

Arkeologene Tom Haraldsen og Tor Sæther på Mjøsisen.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum forteller Haraldsen om funnet, som ennå ikke er publisert eller analysert. – Det store omlandet rundt Mjøsa var rikt og hadde stor befolkning i jernalderen, sier Haraldsen, som blant annet peker på den store utførselen av jern fra dette området. Det er store likheter med andre, Skandinaviske kultsteder på samme tid, som Uppåkra ved Lund i Sverige, sier Haraldsen.

Maktsentrum?

Uppåkra er det stedet i Norden hvor det er funnet flest gullgubber etter Sorte Muld på Bornholm. Kanskje vil funnet av gullgubbene ved Mjøsa plassere Vingrom helt oppe i den skandinaviske eliteserien av makt og innflytelse i jernalderen, sier Haraldsen.

Spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 26/2 kl. 16.03, og søndag 27/2 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio
Hør NRK P2 direkte her