Munnharpesmed og spelemann

Folkemusikktimen var nylig på besøk hjemme hos Bjørgulv Straume i Brokke i Setesdal.

Munnharpesmed og spelemann Bjørgulv Straume
Foto: Leiv Solberg / NRK

Smed

I tillegg til å være spelemann, er Bjørgulv Straume også munnharpesmed, og vi fikk ganske raskt audiens til mesterens ”aller helligste”; smia, der det smis munnharper til entusiaster i mange deler av verden.

Handverk

Men først fikk vi se kvennhuset han har laftet og bygd etter mål fra kvenna på Straume der han vokste opp. Denne nye kvenna har han satt opp utafor huset i Brokke med utsikt utover hele dalen. Her males det mjøl til brødbaking og annet snadder på høsten, men nå i vinterkulda er det en julenisse som bor i kvennhuset.Lyssatt og spillende på en solid munnharpe til glede for forbipasserende nede på veien.

Byr på

Munnharpe

Munnharpe.

Foto: Colourbox

Og selvfølgelig byr Bjørgulv Straume på energisk munnharpespel som han er viden kjent for. Bl.a. ”Luftslaget” som beskriver nedskytingen av et engelsk bombefly over Setesdalsheiene under krigen.

Eilert Sundt

Det blir også mer musikk fra Hovden grendehus før jul, der folkemusikere fra Setesdal hadde satt sammen en konsert bygget rundt betraktningene til samfunnsforskeren Eilert Sundt som var på reise i Setesdal i 1866.

Trend og tradisjon får du i Folkemusikktimen, NRK P2, søndag 26/12 kl. 18.03 og tirsdag 28/12 kl. 20.30. Programleder er Leiv Solberg.

Hør Folkemusikktimen i nettradio

Hør NRK P2 direkte