Munch-museet ranet!

På denne dagen, for seks år siden, begås det et oppsiktsvekkende væpnet ran av Munch-museet. Hør intrykkene fra noen av dem som ble berørt.

Munchs "Skrik" og "Madonna"
Foto: Munch-museet / Richard Jeffries / handout / SCANPIX

22.august 2004 ble "Skrik" og "Madonna" hektet ned fra veggene i Munch-museet av to maskerte og bevæpnede ranere. Ranet skjedde litt før klokken elleve om formiddagen, foran øynene på sjokkerte vitner. Ranet var det første av sitt slag i Norge.

Åstedskoordinator Bjørn Davan finner en rammebit i Sars gate

Åstedskoordinator Bjørn Davan finner en rammebit i Sars gate.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Saken vakte enorm oppmeksomhet i inn- og utland, og pågikk i lang tid før noen ble tatt og dømt for ranet. Maleriene ble skadet under flukt og oppbevaring, og konserveringen av maleriene pågår ennå.

En noe betuttet leder for Munch-museet i 2004, Gunnar Sørensen

En noe betuttet leder for Munch-museet i 2004, Gunnar Sørensen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I denne utgaven av NRK Gull i P2, møter du bl. andre leder for Munch-museet i 2004, Gunnar Sørensen, direktør for Oslo bys kunstsamlinger 1977-95, Alf Bøe og seniorforsker ved Nasjonalmuseet for kunst , Marit Lange. De møttes i Kulturbeitet året ette ranet og samtalte med Agnes Moxnes.

Få med deg historiske tilbakeblikk i NRK Gull i P2, hver søndag kl. 07.03. Har du digitalradio, serverer NRK Gull døgnet rundt, om du ønsker.

Programmet er ved Knut Reidar Hoff Andresen.