Hopp til innhold

Musikk og Revolusjon!

P2s tematiske musikkprogram har Revolusjon som overskrift denne uka.

kamp, konfrontasjon
Foto: Sinar 2

Mandag
vår fremste visesanger Lars Klevstrand guider oss mandag kl. 09.03 inn i sanger som har et revolusjonært politisk budskap. Da Lars fremførte kampvisen ”Forureining” på NRK TV på 70-tallet, ringte sjefene for oljeselskaper til NRK for å få stoppet direkteoverføringen. Vi hører også om politiske visesangere som har måttet bøte med livet for sitt budskap. Vi nevner Victor jara fra Chile, men også Daniel Vigiletti fra Uruguay, som ble fengslet for sangen "Rive ned gjerdene", der han oppfordrer folk til å ta land. Mozart og Madonna spør: Hvor er de politiske sangene i dag?

Tine Thing Helseth
Foto: Ole Kaland / NRK

Det pågår også en stille revolusjon for kvinner i klassisk musikkliv; Tine Thing Helseth er en av to kvinner som reiser verden rundt som trompetsolist på aller høyeste nivå. Hvordan det er å innta musikalske mannsbastioner forteller hun mere om på mandag.

Sekstiåtter-revolusjon; Joda, plateselskapene tjente også på sekstiåtternes musikk.

Sekstiåtter-revolusjon; Joda, plateselskapene tjente også på sekstiåtternes musikk.

Foto: Ukjent / NRK

Tirsdag
Hvilke sanger med ordet revolusjon i tittelen velger Dagblad-journalist og skribent Fredrik Wandrup å ta med i sin Listetopp? Lytt til Mozart og Madonna tirsdag og få svaret.

Musikkhistoriebøker forteller oss stadig om såkalte revolusjoner innen kunstmusikken, av Stravinsky, Boulez og tilbake til Beethoven. Vår gjest punkterer flere slike musikalske revolusjoner og kaller dem myter.

Onsdag
Det blir revolusjonsetyden av Chopin og historien om hvordan Frankrikes Marseillaisen gikk fra å være revolusjonssang til nasjonalsang.
Det pågår en stille revolusjon på Island og vårt musikkbrev onsdag forteller om musikkens rolle i dette.

Torsdag
Vår gjest Beate Barth Nossum kommer med påstanden at alle kulturelle revolusjoner som har funnet sted i den vestlige delen av verden de siste 100 årene, har startet i musikkbransjen. Kan samfunnet bruke musikkbransjen som katalysator på større endringer?

Og som vanlig, reporter Annelita Meinich besøker vår sprudlende musikkprofessor Olav Anton Thommesen på komponistloftet, hvor assossiasjonene over musikk og revolusjon springer fritt.

Robert Moog

Robert Moog

Foto: Scanbix / AP

Fredag
Da Syntheziseren for alvor kom inn på markedet på 80-tallet, skjedde det en revolusjon innen populærmusikken. At musikken begynte å låte annerledes er helt sikkert, men flere ting skjedde: Musikere mistet for alltid mange spillejobber, og mange mener syntheziseren gjør musikken datert.
Espen Beranek Holm forteller om sitt emosjonelle og praktiske forhold til synthen.

Og Mozart og Madonna byr på et ferskt intervju med presidenten i kashakstan, som forteller hvordan russiske minoriteters musikk ble undertrykt etter den russiske revolusjonen.

Det blir musikk og mat ved Per olav Reinton. Han viser oss hvordan Poteten og Beethoven kan ha hatt samme revolusjonære rolle i 1800-tallets Frankrike.

Unn deg en innholdsrik uke med Mozart og Madonna, mandag 1/2 - fredag 6/2 kl. 09.03 i NRK P2. Programledere er Ragnhild Veire og Sven O. Engelsvold.

Mozart og Madonna
Hør NRK P2 direkte her